投資三千萬開時裝舖 王敏德十年內要賺百億

10 回覆
2 Like 4 Dislike
49歲「型男」王敏德(Michael)多才多藝,除了拍戲同駕飛機外,兩年幾前開始進軍時裝市場,成立個人品牌MW Michael Wong。滿腹創業大計的 Michael已鐵定下月中在銅鑼灣開設品牌首間Pop-up Store,仲揚言會將這盤Made in HK的生意邁向國際化,目標是10年內賺到10億歐羅(約100億港幣),但堅決多多錢都唔會出售自家品牌。

採訪:方騫平 攝影:李維隆

日前大清早王敏德帶同外籍設計師、地產經紀及裝修師傅一行數人去銅鑼灣耀華街睇吉舖,舖頭位於時代廣場附近,鵝頸橋底,香港仔隧道一出就會見到,位置相當優越。

舖位面積1300呎,連埋舖外可用作放置廣告的38呎特大櫥窗,月租要15萬8千。Michael除了在舖內指天篤地,向設計師同裝修師傅表達裝修概念外,仲過埋對面馬路影相,睇?舖頭外圍的環境,特大窗櫥廣告的吸引力等,親力親為,好鬼落力。

誓將品牌推向國際

Michael話,公司仲有兩個股東,大家合共投資3000萬,下一步要吸納其他投資者將「MW」發大並推向國際,他充滿信心說:「?MW正式推出前試過水溫,分別同國際知名品牌好似Rimowa、Giorgio Fedon、Edward Green等合作,做?唔同?Crossover限量系列,好似旅行箱、銀包同短靴等,市面反應好唔錯好多貨都賣晒,對我?品牌好有信心,所以好似打?枝強心針咁,我打算將MW融入生活時尚,可以同投資者合作做埋護膚、飾物,希望用5至10年時間將Made In HK?MW成為外國top brand,10年內賺到10億歐羅,目標係咪好高呢?」

Michael自爆曾經有設計師提議他唔好標榜MW是Made in HK同埋中國,擔心有損品牌形象,但Michael堅決反對:「我以香港為榮,今時今日我有名有利都係拜香港電影所賜,香港咩文化都有,有乜唔好呀?我撐香港撐到底?!」
拍戲、唱歌、揸飛機,王敏德樣樣都掂,加上天生型佬,於是決定開埋時裝店,搞下生意,王敏德用咗兩年時間籌備嘅自家品牌潮店,1月就係銅鑼灣開張。

周身刀,亦都唔係代表張張利,年頭店舖開張,王敏德當時仲雄心壯志話要去北京、上海開埋分店,為佢嘅自家品牌打出名堂。不過依家做生意,淨係夠交舖租已經叫贏,事關王敏德嘅舖頭,淨係租金都要15萬。

唔夠半年,王敏德嘅店舖已經執笠,人去樓空,連網址都冇任何新消息,只有王敏德揸飛機嘅片。係咁計一計,舖租、人工、生產成本加埋其他開支,王敏德今次至少唔見咗百五萬!
唔爭在吹到1000億啦
考古? 2016年?
前果排仲見到佢同一個叫Barry Lau仲sell緊佢d private label 紅酒
背後點會無大老細呀
當年買tsla就ok 駛做佢d on9小生意
Michael自爆曾經有設計師提議他唔好標榜MW是Made in HK同埋中國,擔心有損品牌形象,但Michael堅決反對:「我以香港為榮,今時今日我有名有利都係拜香港電影所賜,香港咩文化都有,有乜唔好呀?我撐香港撐到底?!」

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞