iPhone 13 / mini / Pro / Pro Max討論區 (11)

1001 回覆
5 Like 6 Dislike
13 Pro Max Day 1攞機x2,健康度100%
用咗53次Cycle
點用先keep得咁好
求其用都100%嘅路過
原裝5W牛、唔叉過夜

相同習慣既話,舊年部12 Pro Max唔夠1個月粒電好似用咗1年咁

用開大機嚟計,核電13 Pro Max,第二11 Pro Max
請問有無Ching 有用IPhone 個人熱點 放Wi-Fi 比其他 機用?
本身好地地無事,直至前幾日開始失靈 連接到但係話無互聯網絡、連唔到線上網⋯試過張卡放去其他機放Wi-Fi 又無問題
上網搵過教學跟住 reset 完都係唔得

請問有無Ching 識點整?
我用緊ip13pro ios15.2
用3叔叉電板, 好似7.5W以上10W以下, 唔叉過夜, 又冇磁吸, 想叉住嚟用都唔得, 咁舊電實健康
13pro day2拎機
仲係100%
Battery cycle count:85次
用緊非官方20w charger 非官方線但有MFI認證
我覺得最取決於部機會唔會成日過熱
過熱就傷電
家下其實部機好醒
頭80% 先快叉
之後就慢慢叉 保護粒電
13 Pro第一日攞機
80次叉電循環,94%健康度
自問非常錫住部機用
覺得電池襟唔襟用其實關粒電qc事
我反而覺得關software 事
15.1都幾慳電
到15.2反而用電快咗
但用電快左應該唔關電池健康度事?
都關
但係部機出咗唔算耐
冇理由舊電跌得咁勁
唔知關唔關我用beta ios加上條線無MFI認証事
我都好驚訝佢個健康度係咁跌
而家直接唔理喇,用殘佢等佢一年低過80%去Apple換電
Apple 20w + MagSafe 100%
出咗15.2.1 有冇人已經率先更新
用緊13 pro max
好似食電過15.2
之前15.2都有人話比15.1晒電
可能run 幾日又正常返
點check cycle ?
重用緊15.0.2。雖然紅點礙眼但冇乜嘢都唔會走去升級
等人用耐咗冇事先upgrade 係好啲
有同感覺
我都有少少覺得,不過唔係好明顯
我由13(512)同 13p(256)之間做選擇(budget 有限)
最後都係簡13(512),256唔係好夠用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞