呢個年代買單反

59 回覆
2 Like 18 Dislike
小弟最近貪Nikon單反鏡頭二手平,加上鍾意用返單反手感,想買返部單反長用
想請教吓師兄們,覺得買水貨新D780,二手D810定二手D4s好?想要一部全能機,像素/高iso攞個平衡

利申:本身有AF 16mm fisheye, AF-S 24.4G, AI-S 50.2,已經轉過Sony同Fujifilm,用得唔爽
價錢冇太大分別就D780
Z9夠大部有手感啦
ching z9貴ma,同埋硬係鍾意單反有齊咁多粒掣,禁住扭轉盤即刻轉到,Sony唔係唔好,但個control感覺麻麻,不過最大問題係我無budget買Sony鏡,係我既錯
富士係呢方面係幾順手既,可惜係APS-C,同埋最大問題係對焦真係垃圾到不行
我既意思係Z9我無錢買,Sony我都無錢買
D610影人
D750影景(黃啲)
Z5影人
D750好?
我以前用開D700,硬係覺得D750/780個控制好似降咗grade咁,如果唔係D780最新款,iso performance同對焦勁,我都唔會諗

同埋而家D750同D810二手價差唔多

其實最主要諗既係你當我有15k 左右budget先,究竟係買架二手機可以加多支14-24 24-120定買新機唔買是但一支?我打算買定遲下移民長用至少4-5年
邊個同你講sony鏡貴?
同Nikon單反鏡比姐,而家6000買到支14-24 F/2.8,Sony二手差唔多spec既鏡好似都要9-10k?
單反而家係好抵玩

影相計絕對唔差
啱呀,我本身以前有玩開,轉無反果時都無賣走晒,基本上回歸nikon成本最低
同埋移民樣樣都係錢,budget唔可以好似以前咁多,3000蚊支金圈重少少都抵
如果你唔怕重,其實玩無反跟副廠鏡唔會仲好咩?
Sigma 2470 2.8 dn - 6K
Tamron 2875 gii - 6K
Sigma 1424 - Brand new 8K, 2nd hand 6k
Tamron 70180 - 6~7k
玩無反怕重就話唔揀sigma, 但你唔怕其實長玩一定係無反好
單反support只會愈黎愈少
仲未計一堆抵玩prime lens, 重又重唔過單反鏡, 光學質素對焦又好d
Sony 55 1.8 - Brand new 5k, 2nd hand ~ 3k5
Samyang 黎近支50 1.4ii ~ 5k
Sigma 85 1.4 dn - 6k
Sony GM 24mm - 2nd hand 7k5
Sigma 35 1.4 dn - 5k
15K就試下Z5水貨Kit, 重可以多枝50mm SLine
多謝師兄既介紹先
其實我係有諗住買Sony既,不過計唔掂條數姐
問題係我想要15k左右解決到件事,我一支鏡都無既情況下好難搵齊1 body 1 wide 1 standard 1 prime 50

要對焦快至少都要a73,都洗我10k,最多只可以買到支16-35/4

反而nikon本身數數下唔計啲手動鏡都仲有3-4支AF定焦係手,買多支14-24同24-120/28-300就啱啱好

至於長用既問題,其實我既意思係搵部機性能可以頂5-6年都唔out dated,因為我諗住移咗民頭幾年都唔會買器材,始終開頭都係留多啲錢係手好,同埋都俾時間Nikon可以下放z9既技術/追上Sony既對焦
Z5追焦係咪好廢?
我最怕啲機追焦好似富士咁,平時影吓風景唔用無乜所謂,但間唔時影其他野要用,果吓真係用到灰機,呢個係我決心要放棄富士既原因
而家Nikon追焦追上Sony
當年用單反,就算用Fujifilm S3Pro我都無咁大失望過,用完富士無反真係怕咗
真咩?其實我無乜信心,唔係既話最好玩係Nikon無反加支kit,再夾吓啲單反金圈玩
如果Z7, 小黑7以外大部份金圈追唔上像素
Z5就夠做
如果師兄講到z5可以追到Sony機咁快,我諗我會得閒再去showroom試一試先
不過又咁問,z6 mark 1同z5點比較?
Z6勁過Z7,無得比
有錢d850 d4s
無錢d610 dd3s df
定係遲啲狗衝z6ii算,反正我唔急,遲買平幾舊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞