1941年12月7號:戰雲密佈之際詹遜爵士抵港上任布政司

38 回覆
36 Like 1 Dislike
明知會打,但唔知幾時打,英國係1941年年中仲以為日本起碼要1942年年中至準備好出手,
當時換入嚟嘅人,就係為咗準備戰爭爆發,
就算唔換人,羅富國本身就無嘜戰意,佢可能係日軍佔領九龍就舉白旗。
詹遜如果無到任輔政司,無佢係日本投降時當機立斷宣布成立臨時政府填補權力真空,香港必定俾潛伏嘅國共黨徒趁機作亂。
正解
羅富國係打算日軍嚟到就開城,換日軍唔好屠城

重光之前,美國政府其實支持蔣介石政府拎香港,甚至當日軍決定投降,而盟軍未受降之際,美國軍機空投救援物資俾香港戰俘都只有英美國旗而無英國旗

而蔣介石軍隊亦打算搶閘入嚟香港,但英國艦隊快過佢地
你馬後炮姐
個陣都冇諗過會有珍珠港事變咁痴線
八十年前嘅今晚,香港已經召集咗香港防衛軍,英國係幾日前終於知道日本係1941年結束前發難,
但係知道還知道,哩個時候對香港減少俾日軍第一擊嘅死傷,已經無太大其他作用,
美軍原本都可以避免珍珠港俾日軍偷襲,但就敗係自己嘅多種誤判。
係香港呢班英國人有吉士
新加坡嗰班
respected,唔係佢夠醒目,真係俾支那搶咗都唔出奇
所以新加坡喺戰後比起香港高叫獨立嘅聲音因為咁先咁大
lm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞