水滸好漢VS三國武將,邊個好打?

123 回覆
116 Like 15 Dislike
中共唔係最怕呢D梁山好漢既作品咩
變左禁書未?
搵兩個作者出嚟打過,贏咗嗰個作者嗰邊勁啲
係似民主黨入面班匯點呀
做反為咗等招安
兩個作者係 師徒關係
有冇睇結局?? 宋江 班人主動歸順朝廷招安
正路計都三國好打啲
三國版圖咁大打出黎出名既
而且係正牌軍隊訓練, 打咁多場大大小小戰役
水滸好漢只係成堆雜牌軍, 都唔係打啲國對國既大戰
訓練又唔知點訓, 成班都唔似有紀律同系統訓練
計埋玄幻就無得講
有個講法係果時埋石碑前要靠佢地兩兄弟清場殺野獸,所以有天昰位,另一個講法係孫立軍官出身加有自己派系要搵人騎住,然後同派系對落全部地煞
個作者 特登加一場打大遼既戰爭出來

宋朝 自己都打唔嬴大遼
反而梁山 果班山賊雜牌軍 打到去大遼首都

成個故事既戰力都好bug

諸葛亮定吳用勁啲???

樓上咩game嚟
如果以金庸小說講法,越古時既人武功越勁,所以都係三國武將好打D
真係唔識架喎
馬上林沖
地上武松
其實個架構幾貼近傳統中式黑社會嘅組織:龍頭(宋江)、二路元帥(盧俊義)、白紙扇(吳用)、揸數(柴進、李應)、紅棍(下面一眾打仔)、草鞋(仲有一班唔係太打得,但係會執手尾嗰啲)…

當然,唔排除係三合會參考梁山泊嘅分工嚟制訂組織…
武松係飲到醉醉地(唔知算唔算加強咗,定當係弱咗),赤手空拳打死一隻(不過呢隻係有名堂嘅堅嘢:吊睛白額虎),李逵係殺咗老虎闔家(有大有細),不過佢係用刀嘅…
其實水滸傳一開波就奇幻background,乜一個人唔小心放佐啲被封印嘅天罡地煞出來,咩天罡72地煞36一共一百單八將之類。一開始就講明佢地全部都唔係人類來。
有㗎,轟天雷凌振,佢係整大炮㗎!
佢媽俾老虎食。怒火加持下又有刀梗硬
少年

係三國志4威力加強版
所以我一向只係當七十回本係「原著」,招安之後都係另一個作者FF

同埋最後tvb式埋尾好趕好hea,無啦啦亂戰就射死史進(話晒都第一個出場嘅男角),又有幾個直情係病死/亂軍之中戰死 是但交代
宋江 真心垃圾
為左自己功名拖哂成班兄弟去死
仲為明聲殺埋李逵..
但點解有水滸人入面
因為係威力加強版

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞