水滸好漢VS三國武將,邊個好打?

123 回覆
116 Like 15 Dislike
水滸其實好多內容好有趣

108 排位、部門分工、派系全部都充滿政治意味

例如:盧俊義「護衛」孔明、孔亮其實係宋江親信 (監視+架空)

登州派系被分化打壓 (最強孫立排名後於獵户解氏兄弟)

水軍排位偏後(無心長期抗戰)

宋江親弟做油水位管宴席

仲有好多hehe暗示...
水滸呢啲群像劇,角色多,好多人都share緊好打呢個property,所以要畀多啲feature個角色,點都要每人塞返個缺點嘅
公孫勝根本係dr strange 咁,可以好屈機
朱武排地煞第一不入天罡
硬係覺得魯智深=啫神=徐錦江=撚樣

所以劇情上一定要搵理由令佢唔可以場場無雙搵雷劈人
及時雨
玉麒麟
小李廣
急先鋒
智多星
大刀
豹子頭
霹靂火
文人相輕... 吳用
有三國無雙 無水滸無雙
就知水滸無咩人識
仲有神行太保戴宗
神行術個術唔係技術而係法術

最終回
上皇驚起問道:「你是甚人,直來到這裏?」那穿黃衫的人奏道:「臣乃是梁山泊宋江部下『神行太保』戴宗。」上皇道:「你緣何到此?」戴宗奏道:「臣兄宋江只在左右,啟請陛下車駕同行。」上皇曰:「輕屈寡人車駕何往?」戴宗道:「自有清秀好去處,請陛下遊玩。」

呢段上皇係道君皇帝,戴宗死後成神顯靈道君皇帝面前

水滸傳啲角色係真係會修道之後修到成神
明明橫山光輝有畫水滸傳
基本上出家做和尚,修道果班先有好下場

有幾個跟公孫勝走佬果幾個都算幾好,特別係樊瑞,識少少法術但撈步兵,唔走肯定後期戰死
所以一招左安打左幾場仗就死得7788
官場黑暗主旨嚟
水滸最好打 係林沖啦
大都分析係盧俊義,戰神級別

第二任用兵器有馬就關勝,無馬單挑林沖,無馬赤手魯智深

箭就花榮 暗器就張清
宋江扮讓俾盧做第一把交椅。但佢唔做先俾番宋江做
我覺得另一個原因係軍醫獸醫炮匠俾人扣起
應該係三國武將勁啲,三國時代係全中國群P
而且仲係漢朝武力較強時代屌打外族
水滸只係地方勢力,當時仲有好多其他高手,例如方臘,祝家莊等,而且宋代武功都係歷朝最弱
只係作者誇大人物描寫唧
宋江真係愚忠。為自己私心害死人。 征方臘死勁多人
三國武將敗北之後引用返曹星如名句
水滸全書第一唔只計好漢嘅話

一定係羅真人

畀人斬咗個頭 第二日復活
變幾舊雲載人飛去第個城
變黃巾力士出嚟

仲要公孫勝道法係羅真人教
你最後果句噉講,似係想用史實做比較?
唔計la, 好似天龍唔計主角,咁一定掃地僧最勁
梁山好漢個個都好似香港愛國人士
笑死
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞