[22]食完個身暖笠笠 麻油雞飯

63 回覆
41 Like 4 Dislike

天氣開始轉涼,好多時就會想要一啲食完個身會暖笠笠既餸菜。麻油雞飯就絕對係你冬天既首選。米酒加上麻油同雞既配搭,食完啖飯即刻可以感覺到暖意。當一打開電飯煲既一刻,香濃既麻油香味即刻湧埋黎,令人胃口大增。
記住要揀返枝靚小小既麻油,絕對會令到個飯提升一個層次

材料
雞扒 2塊
薑 8-10片
鴻喜菇/白菇 1盒
麻油 50ml
米 2杯

調味料
米酒 1杯
豉油 1湯匙

做法
1) 將雞扒解凍至室溫並用廚房紙巾印乾水份
2) 將白菇切去根部,然後撕開備用
3) 先燒熱鑊,將有雞皮既一面向下用中火煎至香脆,迫出雞油
4) 雞皮一面煎至香脆後即可拎起,然後切成一口大細備用
5) 將洗乾淨既米放入剛才既雞油鑀入面略炒
6) 炒至米粒都沾有油份後可以加入切好既雞件
7) 開大火倒入一杯米酒,一湯匙既豉油,炒勻
8) 然後將所有野倒入電飯煲備用
9) 用返同一隻鑊開細火,然後倒入一半既麻油
10) 放入薑片,細火煸至薑片有微微彎曲
11) 倒入所有既菇,炒至表面微微焦香
12) 然後夾走所有薑片,將所有麻油同菇一同倒入電飯煲
13) 倒入2杯水然後撳掣照正常程序煲飯
14) 當飯煮好之後,加入蔥花,淨返既一半麻油,然後撈勻即可

大家可以follow 我既新IG 同埋bookmark 我個blog
每星期都有食譜更新
IG@cheftoby22
http://bit.ly/cheftoby
以為講個日本女星
想食..
=.=
早晨
係講緊佢
ig會唔會加埋步驟
呢個係幾人份量

麻友係雞係公廁討論區(18)
https://lih.kg/2796303

樓主pin this
用雞脾(杏鮑)菇會唔會好D?可以切成一塊塊.
白菇仔一條條,煲完飯會唔會太軟?
我一個食得晒
又25小馬
我出完post都估到一定有人咁講
只係估唔到你班友出哂圖咁痴線
依度兩杯米,大約四碗飯
講事實
唔會呀,好多時炊飯都會落鴻喜菇/白菇
雞脾菇我反而未試過
不過我諗應該都可以
同問
我個BLOG入面有步驟
有時太多步驟放入IG又好似太長
米酒轉花雕得唔得
無話唔得,不過個味道會唔同左
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞