我是悠二,你問我答,電腦砌機討論 ( 5 )

1001 回覆
8 Like 48 Dislike
唔論amd定intel好多人都唔用原廠散熱,雖然官方話壓得住cpu,但係溫度影響效能,當然壓得愈低愈好。
不過機箱風道做好d,即使用原廠都可以 慳返幾舊水
一般i3/ryzen 3我會建議原廠搞掂 i5/ryzen 5睇budget, i7/ ryzen 7以上我會開始用水冷, 不過主要睇cpu tdp
都唔只5600g 係咁,amd radeon version問題本身問題,內顯/display都有機會出現 黑mon 然後驅動程式逾時。

上網睇既解決方法係安裝舊穩定version覆蓋返而家個11月version。 用ddu delet 而家版本,再down返 21.5.2 個version
我未試間中睇片會出現咁既情況 ,如果下下打機都咁樣我即刻去搞

amd正垃圾
z690 ddr5 2500樓下邊塊好?
連登仔拒絕共石,但MSI都好奶共
同你差唔多情況個自攜保養其實有等於無咁
佢check唔到我部機有咩問題要攞返去第二度整
同埋內部溝通明顯唔夠上到去個職員竟然同我講話部機同事已經整好無問題但係明明就整唔掂
油耳之前係你到砌左部機,舊個部用緊2080想upgrade 張卡上3060ti lhr 有無得單買
希望2022 法奧可以少d蝦碌野唔使比人開Po狙擊

利申 苦主
想問下門市今日會唔會開?
請問執相同打機 硬件組合既方向係咪會有唔同
打機組合貴過執相組合
內顯都執到相了
你個網有邊隻240水冷或風冷會跟埋1700扣具?
我見全部都冇唔知係法奧未更新定點?
同埋而加全3080都冇貨?
hello 悠二
請問2萬預算而家砌到咩list?
主要打機用
3080或以上水冷顯示卡幾時會有貨?
唔好意思,新手。
想問吓$8000主機有咩選擇?
dell
等AMD 出新版本RADEON SOFTWARE 修正
或者下載舊版本
有米D既去買張N卡用唔需要再用內顯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞