搞流亡議會最好既辦法就係去註冊間公司

33 回覆
29 Like 15 Dislike
搞流亡議會最好既辦法
就係去百慕達群島或者處女群島呢d低稅天堂到註冊間公司
股東大會其實就係一個現成既流亡議會
董事會就係流亡政府

海外香港人驚搞流亡政府其實主要就係怕得罪英美太上皇
但搞公司就無呢個問題,你開間公司專門照顧海外香港人
邊有得唔比你做

何況公司其實就已經好類似一個主權國家
如果有領土既話就係類似東印度公司個種主權實體
而你要參與呢個流亡議會既運作就必須課金
投票權按照你既股權編配
但董事會就必須要由香港人擔任
呢個可以確保左全世界既香港人都可以參與之餘又無人可以free-ride
又可以避免點樣識別郵寄選票既問題
而支共要入來破壞,即係要用黑金買起部分股權
其實都係要課金比香港人先,根本無得輸
而香港好多人拿左人肉饅頭之後走佬既問題亦可以解決埋
因爲董事係要向股東負責
要捲錢走人都要受股東利益約束
贊成你去搞
gogogo
NGO係唔會有股權
無矛盾 可以一齊做
上海工部局咪就係咁
唔通一人一票呀
肯定大把人freeride而且大量不明來歷既選票
癱瘓你既運作
你無territorial based control
係好難行民主
最重要先團結香港人
你仲未明 最大既問題就係
無出錢既人居然可以有權決定d錢點樣洗呢點

比較古典既民主制都係同財產權掛鉤
大眾民主都係20世紀全民戰爭出現之後先引入
香港根本未去到全民都為呢個尚未出現既香港民族作出犧牲同貢獻呢個地步
所以更加係需要將話事權集中係有資源既人手上
認受性呢點就係你成功先會有認受性
你唔成功點民主都無用
除非你既目標係好似伊朗同南越流亡政府咁樣永續流亡
當然ngo都可以搞,
但本身個ngo個特性就係決定左
捐款同資金運用受既約束會更加大
講就話無政府組織
但無政府呢個label最諷刺既就係需要政府同institution承認
例如同性戀運動最後都因為要UN正名
所以被逼承認一中政策
呢d掣肘注定ngo無辦法成為決策機構
得,會員要交會費(或其他形式嘅貢獻)先入到會咪成立,而且俾多啲錢嘅可以有進一步嘅權利,可參照上海工部局。
點解要由一班冇份出資源嘅人決定有出資源嘅人啲資源點用?「民選」唔係萬能,都逃避唔到呢個唔合理嘅要求。
我諗你都留意到香港流亡團體個問題
唔係無民意而係太多民意太少人願意作出貢獻
如果每個人只要交會費就可以等量投票既話
個問題就係你個resource pool就限死左同人數掛鉤
假設1000個人每人出10美金
你個資源就限死係10000到
關於認受性問題如果你係以加入unpo為目的既話,係可以搞一個ngo去處理
但如果作為政權既認受性
最終都係以你是否成功建立實則領土控制來做決定
西藏流亡政府有達南薩拉但其實最後都無人承認,完全靠達賴喇嘛一個人既光輝來維持
所以你就算完全民選(實際上點做到另一個問題)你個認受性再高
但無資源同能力改變現狀之前
係預左唔會有人承認
就算有都係lip service
土共求其搵個臥底 掉幾十萬出黎做大股東
你成間公司即刻廢左
咪多謝曹丞相借箭
btw 公司法有minority protection
而且創始股東亦可以保留部分決定權
要買起另一間公司其實無你想像中咁容易
尤其是當部分股東唔係以商業角度而係有其他利益死都唔肯賣股既時候
其實你真係無辦法
只要唔係公共公司就唔可以自由trade就唔成立。
例如私人有限公司嘅情況係所有股東都同意先有得賣股。
股東出錢,有權知道錢點使、決定錢點使。如果股東就係同路人,又或者就係我同你,咁相信大家可以預計啲錢會點樣用。
主要視乎個memorandum of association同shareholder covenants點寫
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞