[認知作戰] 為何鄧炳強強調「黑警從未入中大」?因為港共想重用「遲到39分鐘」偽議題掩飾「攻打大學」呢個更大既歷史罪行

393 回覆
568 Like 18 Dislike
呢到比多個概念大家,有關中大理大戰術同抗爭者同警方部署既分別:

V. 中大當日有 TG 紀錄既地區:屯門、東涌、元朗、天水圍、上水、大埔、荃灣、大圍、沙田、馬鞍山、將軍澳、太子、旺角、藍田、土瓜灣、深水埗、中環、香港仔、西灣河。

X. 當日中大成功擊退黑警,除左二號橋地理優勢,其實外圍產生左大量既新戰場令黑警兵源過於分散,疲於奔命。由於外圍戰場壓力過大,加上人數不足對抗十八區起義,所以當日港共先響二號橋主動撤退,並響 FB 出片投降以降溫意圖令事件冷卻,減低外圍戰場既壓力。

Y. 而中大同理大雖然我地救援行動係類似,但其實開拓戰場既模式係剛好相反,當日理大係主要集中響九龍既救援,最終形成左黑警「以逸待勞」既「圍點打援」,導致抗爭中流消失。

Z. 戰術上重視敵人係必須,無疑理大圍城一役我方犯下嚴重戰略錯誤,呢個係必須時刻警惕,提醒重視歷史教訓。但抗爭者一方認清乜野情況下有利我方都十分重要,所以重構整個黎明行動與及中大戰役取得成功既本末、當日各區事態發展既細節、時間線、雙方間既兵力部署比例、堵路點既時長,其實仍然有重大同深遠既意義。

以上
不能忘記真相,亦不會忘記
你地入唔入根本唔重要,你地「攻打大學、摧毀文明」就係事實
我地就係要 KEEP 住講,等佢地唔可以變成唯一既論述
唔知除左新腥港之外, 仲有咩國家會出武器攻打大學既呢 ?
學校內的學生仲要係冇機關槍果隻

KEEP 住講椰子係五毛?
爛牙章魚咀口罩騙徒又出嚟扮領導

東大安田講堂攻防戰
泰國法政大學大屠殺
肯特州立大學槍擊案
光州5.18全南大學、朝鮮大學衝突

當權者攻入大學鎮壓其實發生過好多次
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞