FIFA22 Ultimate Team 討厭區(71) 準備TOTGS

1001 回覆
2 Like 0 Dislike

歡迎大家加入FIFA22 Ultimate Team討論區

開始前請先睇Q&A,睇完搵唔到你想知嘅野先問,好多你想知嘅野都係第一版!拜託曬

FIFA UT web app: https://bit.ly/37RdeGm

球員資料database:

http://futbin.com

SBC 答案 (參考idea, 抄足貴到仆街)
https://bit.ly/36xts7Q

Q&A
1. 我跟足futbin 做sbc 點解唔夠chem?
有可能唔夠loyalty,去sb 入到game即quit,刷10場就得

2. 想比巴打睇下我個陣得唔得?
得,請記得比筆直,你無筆直人地點suggest你?
無筆直就直上icon
講埋邊隻tradable untradable

3. 今年wl 點玩法?
第一:DR攞夠1500分
第二:拎1500分報playoff附加賽,9場贏5場(24分)就可以入final
第三:final 得20場,輸哂都有紅卡抽
附加賽:一個season有7次機會打

4. 點賺錢?
答:踏實d, 打比賽, 要快手就去課coins, 但EA話會嚴打買賣coins, 後果自負
玩耐左可以試下炒卡。
留意賣卡會收「稅」,成功交易會抽5%,如賣10,000 coins成交,實收9,500

5. 咩係chemistry?
答:簡單d黎講,chemistry會對球員某d 能力有唔同提升,越高chemistry加得越多,後備球員一律5 chem

6. 咁點加chemistry呀?
答:位置、球員之間嘅連線、教練、loyalty等等都會影響chemistry。

7. 咩係綠色連線?
答:球員同球員之間ge連線:國籍,聯賽,球隊
符合兩樣就夠有綠色連線

8. 咩係IF?咩係TOTW?點解有d卡會係黑色?
答:每星期三晚都會有新嘅TOTW (team of the week)
出嘅人會有張加強版嘅黑色卡,又叫IF (in form)

9.chemistry style係咩黎?持續幾耐?
答: 唔同chemistry style會對球員某d 能力有唔同提升, 每個球員一開始都有basic呢個style
你會見到每項能力都有一格V形箭嘴, chemistry style卡係永遠套用於某個球員, 直至你apply另一張落去

10: 你地成日講H/H, H/M, M/L 係乜勁呀?
答: 代表球員work rate, H-high, M-medium, L-low

11: 乜野係ONE TO WATCH呢?
答: 就係呢個球員今季先轉會,咁就有幸比FIFA觀察
otw卡 係會跟inform卡 upgrade數值,卡面都會跟埋IF

12:我DR SB 幾分幾分夠唔夠KEEP RANK 1?
答:https://bit.ly/2oMWQ9m

13. 點樣開新po?
答: 去#1右上角三點,禁以此內容開新主題

14:究竟WL 係點配對手俾我?
睇你現時戰績,例如你3勝5負,咁你就會係-2,EA會盡量分配返-2嘅對手俾你

15:咩叫肥料卡,META卡?
答:肥料就係作用解SBC、靚國藉靚聯賽、高rate低能嘅人。META=實用球員,唔受總分所限 , 玩家覺得勁嘅卡

16:藍卡,RTTF又係啲乜?
答: 藍卡 = UCL 卡 , 有得打歐冠先有嘅卡/RTTF = ROAD TO THE FINAL, 踢緊歐聯嘅球員 , 佢每晉一級就會升一分總分

17:點解我交唔到SBC/做唔到OBJ?
答: 開機交/睇英文版

18:點link Twitch?
答: https://bit.ly/37M8hhT

19:咩叫OBS? 點樣set?
答: https://bit.ly/2v3TX7k

20: SB太難打可以點?
答: 今年SB 如果難度揀Legendary or above,佢會根據pro player打法黎同你玩。熄 - 遊戲主頁面, Setting -> Game Setting -> Competitor Mode: OFF

21: 點樣睇自己個club嘅球員consumables chemistry呢啲嘢?
答: 轉會>轉會清單>L3

22: 咩叫執紙皮?
答: arbitrage 即係risk free profit, 係呢個market 入面其實有個bid-buy now spread 係到 所以如果你留心d 睇下邊d card 係有好多人要用黎做sbc 但係就無咩人bid 你就可以賺個差價, 但呢個spread 好多時會拉近/無得好快 所以最後可能只會每張賺1,200coins

23: 今季有咩meta好用?
答:

24: DR獎揀咩好?
答: 揀錢=50k. 揀pack= 中真朗=7m 手氣差少少中朗都有1m 如果真係咁黑仔中kante salah都有300k 唔明點解會揀錢

25. 如何才算真正戰勝連登仔:

1. 唔准用明星隊,贏既係因為你隊波勁,唔係你勁,輸就一定係你廢。(廢就唔好玩明星隊啦!)
2.球員最好速度唔過80,否則你只係屈速狗
3. 唔准泊巴士,一定要同我對攻,最好你8個人上晒黎,俾我夠位打快速反擊。唔俾我快速反擊,就算贏左你都勝之不武。
4. 個波30秒內要運上前場,最好所有波向前傳,唔准回後。
5. 唔准睇reply。
6. 唔准慶祝。
7. 唔准後場鳩猜。 (呢樣我同意,不過補時階段我接受,唔通補時人地領先一粒你仲期望人地俾個機會你攻多次?)
8. 唔准角球旗。 (同上)
9.唔准屈健康射 唔准屈skill move
10.用廢隊=壓星狗,贏只係EA幫你,唔係你真正實力
11. 唔用傳中兼用頭槌頂入,一律視為屈速狗

26: 我跟足futbin 做sbc 點解唔夠chem?
有可能唔夠loyalty,去sb 入到game即quit,刷10場就得

27: 想比巴打睇下我個陣得唔得?
得,請記得比筆直,你無筆直人地點suggest你?
無筆直就直上icon
講埋邊隻tradable untradable

28: 今年wl 點玩法?
第一:DR攞夠2000分
第二:拎2000分報playoff附加賽,9場贏5場(24分)就可以入final,下星期之後先再入都得
第三:final 得20場,輸哂都有紅卡抽
附加賽:一個season有7次機會打

我愛EA!

lm
準備 = 罵戰?
改咗q&a 14同28
https://lihkg.com/thread/2792882/page/12
我已經做左幾日pirlo打手
你可以由#276 我果個開始睇
真係唔錯 我未用過xavi 但守應該差唔多,最緊要派路有遠射 5星skill 4星wf 而佢冇 其他都當佢一樣啦,派路可能再靈活d
派路唔掂 唔好用 唔係meta卡
我不嬲都話佢唔係meta
但唔係下下都玩meta既
果位巴打玩既xavi一樣唔係meta啦
同埋我自己覺得真係好勁,個個人想玩既野唔同
沙維點都勁過派路啦 如果打Cm cdm

邊方面拿我未玩過xavi唔知模組點啦,齋睇數值我覺得派路勁d
係balance低過佢
隻benzema無左神力了
本來g/a ratio係1.4
依家跌落1.1之前任射唔嬲 依家走位射門都普通左
仆街14漏咗個「答:」
想問點解唔可以講pro player野?重有咩係唔講得?
留名
可以一路barella 其實似低級板xavi

如果你鐘意靈活加長傳可能用下
有冇bb 碧咸食評?
暫時想用cm夾chem

自從有Keane 後 Gameplay輕鬆左
playoff順到唔信 頭4場已4 連勝
利申:零課 喺Game頭抽中mid 比提 賣走後 變成咁
邊個話?
玩左咁耐都仲未set過戰術
跟住而家試左兩日戰術同陣 都仲係唔知要點set好
同埋雖然佢d戰術設定本身都有解說 但實際用落唔知係點
完全唔知點入手set戰術
上網睇又覺得人地用既球員/玩法唔同我 好難跟
搞搞下好似仲衰左咁,咩都唔搞仲順可能慣左
而家唔敢打playoff
有冇巴打分享下心得
Ct人人都唔同
你youtube 4231 咁基本嘅陣都好多唔同ct啦
講真ct冇得copy晒人,點都要自己微調下
交返十場八場學費係基本
其實我未跟過人
我都想自己set
但就唔知佢forward run direct pass 呢d實際係點 自己試都唔係好識觀察
跟住球員指令都係咁,淨係識較閘stay back,st get behind,偽9號或者其他好多位既指令我都唔sure 係點
十場八場都唔夠我用咁搞法分分鐘要打100場先有頭緒
btw 我本身少睇波
你本身踢開踢法係點同埋覺得有時進攻/防守最大困難係咩?

進攻就覺得d人唔係好走到自己想要既位,好難短傳,有時比人壓果時好似冇咩隊友埋黎幫手咁,但自己經常鍾意長傳湯穿既
防守就暫時閘較左stay back都冇咩問題,係depth wide果d唔知要較幾多...
派路禁區外射波有神力
想買多一隻放另一邊
上個post有人話開個新post,我新手怕做錯野比人屌
我都係比個選擇比巴打姐
講真我又真係未用過xavi既 可能好好用我唔知
但你有錢可以試試派路
我mid費托同mid派路同一時間買 派路比我既驚喜大過費托
巴打買左?真係有神力
勁易入
bb 馬隊L1斬波果陣個姿勢好好J

定其實所有人都係呢個姿勢我冇留意
但慢唔慢?

防守有無問題?

我見得7十幾速
可以講
你唔睇咪自己skip 囉
利申: 冇興趣冇睇
咁我覺得direct passing幾好
猜到上前場啲人先會多啲自己向前跑
你做緊波上去嗰陣唔會話唔見晒啲人
但都要識用R1叫隊友幫波

Width就多數50
Depth就真係睇風格
但我覺得點低都唔好低過50
係慢
但我見你有用開xavi我先話試下派路因為xavi都慢
數值上佢同xavi差唔多速
同埋我拎佢打cm
cdm就真係差d既,絕對唔夠簡迪果d比
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞