連登巴膠恥笑黨鐵甩門賀兩鐵合併14週年專區

1001 回覆
8 Like 3 Dislike
好多去將軍澳番寶琳個邊係寧願山路
厹做野一向on9
早幾個post都有人講過
見上面嘈960月票情況 其實可以試下計數:

月票推出1年後(2019年3月) 政府話大約36000人用緊
之後2020疫情+長期WFH,理論上依家少咗人用,但政府之後提升咗津貼額令月票吸引咗,我樂觀啲當依家有成60000人用(實際應該冇)
根據19年數據,10條最多人用月票路線,有3條係屯門區(258D/960。961)。用返呢個比例,屯門大約有60000/3 = 20000人用月票,當258D/960/961佔7成,即係14000人。

除返呢三條線每條4667人用月票,考慮960 961票價較高,呢到我當5000人。960 2012年數據每日有15100人搭,考慮人口增長、2015推出ETA易咗等車、2019改12.8增加載客量等,依家保守估計有17-18000人,即係大約30%嘅960客用緊月票,但咁唔代表960收入得70%,因月票客唔會同一日瘋狂搭唔同路線,最多話嗰班客係用折扣價搭巴士。

開始計數,當大家都係100個客:
960:21.9*70 + (780/30/2)*30 = 1533+390= 1923,每個客$19.2
962X:21.7*100 = 2170,每個客$21.7
960應該唔會誇張到話月票搞到佢唔賺錢,最多話盈利能力略為下降,但我相信條線本身嘅客量增長已經足以彌補有突
40P真心癲,北葵都無咩人肯比$6落荃灣,反而石圍角會有人上佢代43X落西站
43x疏左車 見到求其有架去到西站附近就搭架啦
石硤尾即時 5架104屎水拖卡 5架加埋都無30條魚
最後一個晚餐下一個星期五要出殯
8am開始30分鐘實在太過縮骨
9am就話啫
沙廠無人無車
厹:啲車你嚟揸?

密咗一日之後啲魚又變返惡臭
去到源禾路會係85空啲定285空啲
咁再減其他沙田線嘅班次
就算假設你見到嘅係1855尾車,接近40分鐘先到信和都係超慢
首先要諗返鳩巴6X究竟邊撚度X
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞