女網友下身只穿內褲!衝動男一摸…判8個月要入監

325 回覆
1360 Like 31 Dislike
咪兜啦,
考慮到你可能有唔同嘅閱讀習慣
所以我summarize咗案情重點

你同一個留言仲加咗
而家扑嘢定問米?你係人哋肚裏面條蟲定係標童上身?

你棚牙起鋼起到流晒口水喇,之後幾個留言都係追住嚟咬

因爲你可以睇完我個問題,然後睇返置頂回覆嘅內容

又喺度假設人哋會知道你置頂放咗啲「方便深入瞭解案情」嘅內容而錯誤推論「咁樣就會睇」
#45回應緊成個po / #1
噉亦都可能係講緊臺灣情況嘅
唔知佢

噉所以你想表達嘅係?
// 你同一個留言仲加咗
而家扑嘢定問米?你係人哋肚裏面條蟲定係標童上身?//

噉所以?呢句點樣assume你嘅閱讀習慣

我嘅留言係
噉今次個女人推開個男人隻手幾次
個男人都仲係死纏爛打走去摸人
按你講法,佢咪係溝通能力有問題囉
畀晒肢體語言啦啵 噉都get唔到?

仲要走去話人性暗示,然後自己get錯signal就賴人

明顯

呢句係諷刺緊 「性暗示」喺take consent上嘅重要性
Mehrabian, A. (1971). Silent messages (Vol. 8, No. 152, p. 30). Belmont, CA: Wadsworth.

你強行標籤嘅呢個「香港常識」
其實係 Mehrabian 研究嘅結論嚟,提出咗溝通嘅三個影響因素
又稱麥拉賓法則(台灣叫法,香港冇特定叫法)
呢個名Google到第一版都係台灣來源

而佢著名嘅程度亦都唔止係「香港或台灣」,福布斯Forbes.com 都有文章大篇幅提及過https://www.forbes.com/sites/forbescoachescouncil/2020/08/24/strong-nonverbal-skills-matter-now-more-than-ever-in-this-new-normal/
The 7-38-55 rule indicates that only 7% of all communication is done through verbal communication, whereas the nonverbal component of our daily communication, such as the tonality of our voice and body language, make up 38% and 55% respectively.

我嘅理解係國際常識,唔止香港同台灣

你嗰啲咩「喺一個香港用戶爲主嘅論壇,引用 『人類日常溝通主要包含話語、語調同肢體語言』一說」突顯咗你呢方面嘅無知
同高傲

同啱啱你直接定論「法盲」有得揮

哎呀~所有嘢都係法律~
我唔知嘅就一定係「香港常識(鳩改)」

想笑死人咩
好可惜嘅你唔僅僅係quote呢段嘢呢
仲要「無留意臺灣案例嘅具體情況點樣套用」

引用國際常識,但係無留意點樣應用
Mehrabian斷估唔會叫你quote佢段嘢 然後回力鏢打自己啩
好顯然你呢個溝通誤會係因為有人無視咗 #250 再講一講2)所造成嘅
「咁所以」啲咩,就係人哋邀請你釐清,你忽略
可以咁咁咁啲咩?
#250 (2 有啲乜嘢可以釐清?
性暗示 確實回應 包括但不限你、用「性暗示」作爲溝通consent嘅會員
你喺#245 有提及到性暗示啊,所以#248咪會指向包括你在內嘅人

當 我喺#272 講有關閱讀comment嘅assumption問題
而你喺#276 引用
#248嘅
呢句
想表達啲乜?
而家你可以釐清
撚狗咁撚
用返你啲濕鳩字眼,係台灣就「強制猥褻」啦
強姦係香港嘛
而且呢單如果喺香港都唔係強姦,最多係猥褻侵犯咋

咁邊度嚟強姦呀?你個啲「香港常識」又有假設呀?
佢條女係雞,明未
// 咁邊度嚟強姦呀?//

噉你要問下#58 嘅 「連登高天鷲」啦
佢喺問
點樣強姦法?
你老豆強姦你老母
所以生咗你張芊穗呢隻賤臭八達通豬

之前
講嘅係
除到淨底褲都告
你平時著底褲出街任人睇?

私人地方咁著已經俾晒性暗示
而且個受害人都無硬上弓 只係摸咗一吓

呢啲都係講緊 臺灣嘅案情
可能「連登高天鷲」自己都分唔清楚今次臺灣呢個case係講緊「強制猥褻」定係「強姦」
噉我咪順住佢講嘅嘢,引用案例講返臺灣嘅「性自主」定義囉
不論係「強制猥褻」定係「強姦」都會牽涉「性自主」
2)仲要走去話人性暗示,然後自己get錯signal就賴人
而家扑嘢定問米?係人哋肚裏面條蟲定係標童上身?

你句入面嘅「你」應該唔係解我,回覆唔該睇清楚啲留言係邊個留,先再追住咬

你而家認咗係包括我,即係你承認:
-假設咗我講緊嘅「性暗示(普遍情況)」係同之前嘅會員講緊嘅「性暗示(案情中)」係同一樣嘅內容

案情中嘅性暗示係黃男嘅錯誤理解
我用性暗示呢個字眼嘅時候【冇睇晒置頂回覆嘅所有連結內容】,點知黃男有錯誤理解?
呢個時候呢個字咪有分歧

我講緊嘅普遍情況性暗示同上面討論嘅係「黃男誤會」係同一回事

你確認咗 #248 係包括我在內咪即係【假定我有睇晒啲留言/置頂回覆嘅所有連結內容】(所以先會係講緊冇歧義嘅「性暗示」)

咁你 #272 話【正正因爲考慮到我可能有唔同嘅閱讀習慣】、【並唔會假設我會睇晒置頂回覆嘅所有連結內容,再進行討論】
就只係你佔領光環,扮大度嘅門面說話

因為你而家認咗主觀咁覺得我同其他人一樣講緊黃男唔會嘅性暗示 (#248)

簡單版:
我未睇留言就唔會知「黃男誤會咗有性暗示」嘅事實
而你認為其他人講「性暗示」嘅時候都係講緊「黃男誤會咗有性暗示」
咁你籠統講埋我,仲串啲提及過「性暗示」嘅人【係肚裏面條蟲定係標童上身?】
以上內容同你 #272、#278 【自稱唔會assume其他人嘅閱讀習慣】有矛盾。
Karen講強姦;
高天鷲順住Karen講強姦;
你就順住高天鷲講強姦

你居然係問夾係中間嗰個
懷疑返高天鷲分唔清楚今次臺灣呢個case係講緊「強制猥褻」定係「強姦」
而而家嘅台灣係用「強制性交罪」取代「強姦罪」
咁你用「臺灣嘅『性自主』」之前,分清楚香港嘅「強姦」又要用啲咩喎

又玩歧義
你仲可以問埋Karen呢位自稱女權主義者「性自主」係咩
然後笑佢「香港常識」
第12頁已經發現講緊嘅「性暗示」有歧義
我針對「普遍性暗示」講「人類日常溝通主要包含話語、語調同肢體語言」有咩問題

#287 證明我講緊嘅「性暗示」唔係「黃男案情中誤會嘅性暗示」
咁點解無端端要形容喺臺灣案例?
點解要追住我咬,講乜套用台灣案例?
點解
假設咗我講緊嘅「性暗示(普遍情況)」係同之前嘅會員講緊嘅「性暗示(案情中)」係同一樣嘅內容

同埋點解
你確認咗 #248 係包括我在內咪即係【假定我有睇晒啲留言/置頂回覆嘅所有連結內容】(所以先會係講緊冇歧義嘅「性暗示」)

就算你無睇之前嘅留言,就算你講嘅性暗示唔係講緊「黃男嘅錯誤理解」
我嘅「性暗示 = 問米」比喻 依然適用,因爲呢個比喻係諷刺緊所有 將性暗示納入consent嘅講法,並唔係侷限喺黃男嘅case
所以唔會有
而你認為其他人講「性暗示」嘅時候都係講緊「黃男誤會咗有性暗示」
嘅問題

tldr
#248 我講緊兩個point:「肢體語言」同埋「性暗示」
「肢體語言」嗰個point,我有summarize一次再問你問題,所以無假設你要睇置頂留言
「性暗示」嗰個point,你講嘅「性暗示」係咪講緊黃男,其實並不相干,因爲我講嘅問米比喻,係指向所有將性暗示納入性行爲consent嘅講法。
Karen平時都係用討論內容延伸本地女權議題,佢自稱係靠留言做緊本地網絡女權教育
佢今次提醒呢個本地討論區嘅人「強姦係會出現喺夫妻、男女朋友相處」
咁梗係講緊「叫香港人留意身邊強姦情況」,覺察潛在/真實發生嘅強姦案

呢個「留意香港人身邊嘅情況」又係點樣吹到去台灣?

本地嘅議題,點解唔可以套用所謂「香港常識(鳩名)」嚟討論?點解會又套用返落去台灣案例?
係咁打咩打咩
你又照上
你#278重新強調緊#248嘅內容係一體
由「女人推開個男人...嘅案情去到...佢咪係溝通能力有問題囉...(黃男)咁都get唔到?...(黃男)仲要走去話人性暗示,然後(黃男)自己get錯signal就賴人」
所以你#290嗰兩個點解,可以問返你自己點矛盾法
再解釋都係浪費時間
你敢奶?錦撚污糟
因爲當我喺#210講「性暗示咩年代」
喺#223補充案情講 肢體觸碰
然後你喺#245提到
上面有個留言講「性暗示過時」

我喺#248回應你有關性暗示嘅觀點

然後我喺#262 講 「香港常識」
並且喺#274畀咗一個「香港常識」嘅例子

而你喺#269 話
建基於
【假設我有同你一樣嘅使用習慣】、
【會睇晒置頂回覆嘅所有連結內容,再進行討論】

#275話睇完啲判決
並且喺#287澄清你講嘅「性暗示」並不涉及黃男

噉我喺留言#262同#274嘅時候,你並未澄清你講嘅「性暗示」究竟指乜
我亦都唔知你未睇case
所以我咪用 你嘅常識不能適用於黃男嚟做例子

但係#248裏面,我講嘅性暗示確實無單指 黃男呢個case,亦都無假設你知道黃男呢個case嘅細節。
數吓你自己啲負皮先啦垃圾

你真係盲嘅

個source咪你地貼果篇
quote咗啲咁嘅柒嘢你地自己唔知
// 呢個「留意香港人身邊嘅情況」又係點樣吹到去台灣?//

問「連登高天鷲」
最高法院刑事判決 110年 度 台 上 字 第 1781號
https://law.judicial.gov.tw/FJUD/data.aspx?ty=JD&id=TPSM,110%2C%E5%8F%B0%E4%B8%8A%2C1781%2C20210127%2C1

你自己貼呢篇咪有呢句垃圾

即對方同意後也可反悔拒絕

Yes means No
No means No
Nothing means Yes

想Me too 就Me too
最高法院刑事判決 110年 度 台 上 字 第 1781號
https://law.judicial.gov.tw/FJUD/data.aspx?ty=JD&id=TPSM,110%2C%E5%8F%B0%E4%B8%8A%2C1781%2C20210127%2C1

你自己貼呢篇咪有呢句垃圾

即對方同意後也可反悔拒絕

Yes means No
No means No
Nothing means Yes

想Me too 就Me too
#278係講緊#248嘅
仲要走去話人性暗示,然後自己get錯signal就賴人
呢兩句嘢一體,唔係#248成段講緊同一個point

所以無假設你知道黃男嘅detail,當然你要套黃男案例落去都得啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞