天灸到底對鼻敏感有無幫助?

19 回覆
5 Like 4 Dislike
由細到大都有鼻敏感,一開冷氣就一定無教好瞓。早幾年游水加打波都叫改善左小小,但開始番工之後就無晒時間,一個星期做得一兩次帶氧,搞到佢嚴重番。

早排開始用啲噴鼻既藥去幫自己訓教。係就係訓得好左,但藥力一過就塞足全日,仲嚴重過之前。琴晚翻風凍左,個鼻即刻黎料,4點醒左5點都未訓得番,最後又忍唔住噴左下藥先搞得掂。

上網睇過天灸對鼻敏感有幫助,想睇下各位巴打有無試過,到底有無用

訓唔撚到教真係好撚辛苦
其實睇體質, 你去中醫到把脈問下
不過我就幾年前開始天灸
本身真係好大獲眼都敏感埋 唔只鼻
而家係好左7-8成 係轉天氣會有少少打下乞癡
係咪每年要做兩次?每次做3伏?
可唔可以講多小小?例如戒口or起居習慣?
唔該晒ching
試下無壞
我反而覺得做多D帶氧運動有效過做天灸

以前細個曾經係D中醫診所到返過PT 天灸同針灸個醫師都好好人幫我做哂
做個下同個排的確係有改善 但唔last得耐
反而近幾年多咗做運動就真係差好遠 雖然都係會有流下鼻水咁
但訓教已經完全無點塞
以前真係做好多,一個星期打3-4日波

而家番左份狗工,收工都8點
去試下 唔會斷尾 但會好轉
個人經歷︰無用
係後來去睇耳鼻喉科,食藥同噴鼻左幾轉之後就好左8成
無特別做運動
可以戒絕飲凍野咪去試下....

因為...

最後失敗都會賴你飲左凍野,
包括一罐啤酒
有用,最少keep 住做3年,一年2次都係一千樓下,值得玩下
最多咪話冇用
關乜怪力亂神事
食一排抗組織胺藥(第2代)就好返,由細到大都有鼻敏感
是 每年2次
其實仲有加強伏 但第一次應該三伏都夠
做完個幾日唔好食易敏感 辣野 酒
唔好做劇烈運動 游水
個中醫會提你
我本身身體都幾虛
成日病 但做完就少病同腸胃好左
呢d都係睇個人狀況
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞