[LOL]英雄聯盟S12 比賽討論區 (892)

1001 回覆
3 Like 6 Dislike
https://youtu.be/0diEH7pWr88
(虎撲剪片的地方大概在22分鐘)

總之最近放出了FPX的戰隊紀錄片 敘述在LPL春夏季賽時隊伍的經歷

其中關於夏季賽低潮期牛骨力的片段在對岸引起了很大的討論

虎撲剪輯片段大概就是在說

牛骨力來到FPX後跟隊友打了幾輪比賽下來

覺得隊友沒有當初在DWG強 這樣不太可能拿冠軍

於是心態有點出問題 完全不融入進隊伍

所有隊友盡力去跟他互動也沒有什麼反應 幾乎跟隊伍都沒什麼溝通

大多時間跟人幾乎都沒有互動 小畢姐也有點無助

後來經歷兩連敗後他就下場當替補了 小老虎緊急救火

而在剪輯片段裡

DOINB說牛骨力覺得他們沒很強 小天也常常去安慰/開導他

但似乎都沒什麼效果 

這也很可能是這次FPX配合與溝通不怎麼好的原因

但奇妙的事情是 虎撲剪出來的片段是在夏季賽低潮的時候

不是在世界賽期間的事情

也省略了牛骨力後來狀態回升的事情

虎撲網友剪輯的風向直接變成了檢討牛骨力

而留言看到剪輯片段覺得牛骨力不可理喻

認為他很膨脹 隊友為了他做了那麼多卻完全不領情

甚至不配合團隊

Reddit也有網友說 牛骨力曾在訪問裡說過 如果有第二次機會不會再去FPX

但官方影片後來是有提到牛骨力狀態回升的

狀態不好僅存在於夏季賽時

這波看來有點像是虎撲故意斷章取義想把鍋甩給牛骨力

或是FPX故意把那段經歷放出來讓人聯想

畢竟溝通問題其實存在了整個賽季

現在虎撲討論幾乎一面倒都覺得牛骨力在搞

因為人已經走了 似乎是最好的背鍋人選

但平心而論

影片片段敘述真的非常滿主觀 當時的實際情況如何沒任何人知道

而且片中事發期間不是在世界賽 卻被解讀成這個樣子

虎撲網友的剪輯也很迷

或需得等到牛骨力復出或解釋才能弄清楚事情的全貌了

在這之前不要妄下定論

看完這篇,你覺得...
樓上太長唔引用了
中國不嬲賴得就賴㗎啦
贏嘅我carry輸嘅=韓援玩嘢
NMSL
世界賽doinb垃圾到
中路俾人壓爆
最擅長嘅遊走團戰唔夠人打
拖後期俾曬所以資源俾doinb但佢玩坦
完全冇作用
隊霸
大家都帶經理人傾合約,識玩 賤種隊末日
我係百變怪
佢想一直打 佢退化到一個點就應該唔會留T1 去其他隊打啦
試諗下你係faker 重好有鬥心想衝世冠
點撚知俾個on9教練撚左成個春季
之後夏季重俾個on9主call 成隊輸到仆街
又唔聽你既專業見解迫你信佢個套
你都心淡想走啦
但佢都話打bo5 最後2場專注力下降
都唔打得幾耐
佢有一排做訪問話自己對其他隊接受開放態度果下已經估到佢想走,咁樣比人玩法係我都想走
我覺得佢退役應該會留喺t1做教練/分析師
都應該繼續為t1辦事多過話出去其他賽區養老
假剪影
所以佢話開始努力做運動增強自己專注力。
但質素參差呢。嗰陣唔係有賤種隊,係賤種經理人

不過有經理人幫選手傾係好事嚟
都好過canna
一場好波都冇
我覺得佢game4/5腳軟得好勁。
我反而真係欣賞姑媽。
第一次打大賽都咁鎮定,有大將之風
阿哥係progamer果然唔同啲
lol po都有po霸
仆街隔咗成日冇入黎
一入就嚇親
The shy
但牙劣個人自閉都係真 韓國果邊d人都話你咁內向好心唔好去外國
不過S11 FPX捉戰犯佢都係排最後果個
Canyon
呢年T1中間有同過faker續, 佢唔肯, 又話開放轉會
已經feel到想走
冇lala比人bench 又話要信佢個套又乜又乜玩左成年幾
又係你呢啲死戇鳩智障黑粉 (唔使唔認),
同嗰班日日係度叫咩廢老亂改名…日日講佢退役嘅垃圾一樣,
真係見一個封一個。

Faker 都一直講會一直打落去。
(聽講佢真係唔使服兵役。或可以用另外方式。)
真係唔明幾時退役呢樣嘢,有咩好講?

Faker Bo5嗰次賽後,好明顯就係一貫自己攬上身,將責任擺去佢身上!
佢一向都對自己最嚴格,亦會首要自責咗先!
咁佢咪話佢自己專注力下降囉。
班死黑粉就乘機捉住佢呢句去無限放大!
真係有睇比賽又識睇嘅就知道,錯不在佢!
就算都有錯誤,都係全隊都打得唔好!
實情係關乜春專注力事?
講嚟講去咪又係你班畜生係度抽水、自己一祝情願叫Faker退役。
真係關佢專注力事嘅話,全隊都有問題! 佢哋一齊退役好無啊?

不過叫得黑粉,都係腦殘,全部都不得好死!
心水清嘅人都會知道, Faker 點解會咁樣講。
畜生唔使引用,最叻洗負評,反正我都唔會回覆+即封,
講完。

PS. 我都好想 Faker 離開一早已經變質嘅 T1,
而事實上亦證實 Faker 真係有選擇權同有離心!
(唔好再老吹咩股東(仔)身份唔會離隊,Bjergsen 已經係好例子。)
不過既然 Faker 最終都係決定留喺 T1 ,咁都會尊重。
唯有寄望新教練團會將戰術集中放返去 Faker 身上,
唔好再出現,對線期 Faker 無藍Buff食、JG唔會去gank/cover中路、
要Faker讓兵…等等嘅極之噁心情況。

完。
喂呀
打咁多字出黎真心咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞