滅蟲員勇闖大埔富亨邨曱甴屋如打仗 遭「小強」恐怖纏身屋內屍橫遍地

249 回覆
45 Like 548 Dislike

大埔富亨邨有樓層走廊驚現「曱甴大軍」,揭發有男住戶長年醉酒,且有撿垃圾回家的習慣,令單位頓成「垃圾屋」,更影響附近住戶。由於涉事單位屬租置計劃下已售出之單位,各部門無從處理,令街坊苦惱不已。所幸有私人滅蟲公司主動免費上門協助滅蟲,屋內數以百計「小強」頓時屍橫遍地,而滅蟲員更必被「小強」纏身,場面既噁心又恐怖,令一眾網民敬佩不已。

有大埔街坊周日(21日)在網上發文大呻,稱大廈同層有名男住戶長年醉酒,而且有撿垃圾回家的習慣,單位頓成「垃圾屋」;不但傳出臭味,而且每當其家人請外援上門入屋清潔時,「曱甴大軍」就會湧出走廊亂竄。由於整個樓層都遭殃,有住戶對此感到崩潰:「好多曱甴跑晒出嚟!次次都係咁可以點呀?」

大埔富亨區議員何偉霖其後在Facebook發帖,指管理處人員及清潔員工進行大清潔,並於附近噴灑殺蟲水及肥皂水,進入涉事單位清理前亦「侷咗殺蟲水」;惟曱甴數量實在太多,所以他們不僅要清潔該樓層,還要消毒其他樓層、去水位、消防喉、電制房、垃圾槽等。

何偉霖昨日(24日)再發帖跟進事件,表示屋邨清潔公司、食環署、房署均表示單位內屬於私人範圍,因此不會代為清理單位內的垃圾及曱甴屍體;食環署更指,「就算可以清理都要收取相關費用」。對此,何偉霖不禁表示:

「但我想講呢個牽涉到公共衛生,希望部門可以酌情處理!原來呢個問題要慈善團體同義工先搞得掂?」

他表示非常感謝滅蟲公司免費上門為涉事單位滅蟲,又指十分佩服前線清潔人員,

「單位內只能夠用『屍橫遍野』嚟形容,嗰陣味道電梯口都聞到,辛苦晒各位以及清潔前線員工,由於情況太過惡劣,問題始終未完全解決!戶主日常行為上如果冇改善,同樣嘅問題依然會繼續發生。」

他續指,由於涉事單位戶主的親人已上年紀,單憑一人之力難以處理單位內惡劣情況,而且經濟有一定困難,「佢都希望政府部門可以幫吓佢手,亦對受影響嘅鄰居致歉,希望能勸服戶主搬出同親人同住,等佢有人照顧!」目前社會福利署已回覆,指會與戶主親人聯絡,提供協助,並嘗試尋找慈善團體、義工幫忙執屋,

「但我相信都需要時間,唔能夠即時解決問題……希望有義工幫手清理屋內垃圾,令滅蟲公司可以做後續嘅處理,達到更佳效果!」

此事引來網民熱議,不少人均對前線清潔人員的付出表示敬佩,又認為「冰封三日非一日之寒」,當局早應介入處理才不會令問題惡化至如此地步:
呢d就高清大圖
DLLM 呢啲就有圖
陸地蝦
齋睇相都見到乜品種都有
不能只有我看到
美德聯手搞亂香港
支那小龍蝦
DLLM 呢啲就有圖
屌你直接高清大圖,唔加「慎入」都加個「有圖」啊屌你老母
片呢
外國勢力
出撚哂汁
又話公屋唔比養寵物?
DLLM呢啲就有圖
仲要一嚟就圖

比段文字熱下身先都好丫
高清圖
又係公屋白卡佬
主題已經係文字
我極度懷疑連登仔仲痴線過暗網啲變態佬:

屌佢老味啲咩自拍流出永遠都推幾頁甚至幾十頁都未有圖、片(有時自己 google仲快)。
就算開 post嗰個有圖,通常都係報紙打晒格嘅版本。

但啲脂肪暗瘡肥婆、屎、尿、曱甴、老鼠、牙石嗰啲正常人覺得嘔心嘅片、相,永遠第一個 post就有晒高清大圖,仲要 Zoom撚到近一近連舊屎入面有條金菇都睇得清清楚楚。

再望下樓下啲討論,啲自拍嗰啲永遠有人好撚清高咁講句狗也不屌啦。又嫌條女肥、無波、化妝太濃等等。但明明正正常常一個女仔啫,踩撚到地底泥咁。

相反,啲暗瘡肥婆呀,總有人回個「」;又話美極 Ready,又話識食實會食呢啲。屎、尿、曱甴嗰啲,正常人望多兩眼都想嘔嗰啲,就會有人細心研究舊屎個主人尋晚食過乜、篤尿偏黃好熱氣喎,又或者啲曱甴係西伯利亞血統嘅徳國mix品種。
蛋白質
dllm
正宗黑暴
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞