韓核融合再獲進展,人造太陽 1 億度高溫維持 30 秒

126 回覆
75 Like 5 Dislike
係都法國
渣古先係小型化核融合爐
唔係食字
一般來講人類能量產生器指output/input係Efficiency,指「能量」唔係計「物質」。 剩低物質在適當條件下其實仍然可以有能量產生,例如由聚變將氦變炭。
要睇翻temperature 嘅定義係乜
由於plasma 嘅total mass唔大,所以heat up到佢million degree Celsius 所産生嘅heat都未必夠溶化container嘅metal
“However, it does sometimes touch the walls: what material could withstand that temperature? The key here is that there is only a very small amount of plasma there ( ~0.1 g). So although it is exceptionally hot, this is counteracted by the very small amount, compared with the wall, which is many hundreds of tonnes in mass. Therefore the wall can withstand impact without getting seriously damaged.”
Reference : https://www.euro-fusion.org/faq/top-twenty-faq/what-is-the-temperature-generated-in-a-tokamak/
南泡之前有bigbang太陽
中国有紅太陽同第二代自煮燃發紅太陽
以色列, 德國, 笑而不語
朱仔成 漫畫人成日見到你留言
好似而家核電廠咁 冇事就話安全機制點點點保障 最怕係技術第日成熟到stop唔到

一定係太陽能風能安全囉
高壓係重力
高溫係matter既potential energy release
但目前科學家仍難以重現核融合反應,好比太陽核心溫度達攝氏 1,500
睇到呢到就冇睇了
中國一早有啦其實
1.2億攝氏度“燃燒”101秒!中國“人造太陽”創造新世界紀錄
2021年05月28日17:15 | 來源:新華網
  新華社合肥5月28日電(記者徐海濤、陳諾、屈彥)“98、99、100!”5月28日凌晨3時02分,在中科院合肥物質科學研究院EAST控制大廳,當大屏幕上數字突破100秒瞬間,所有人起立歡呼。
  基於40多年努力,有“人造太陽”之稱的全超導托卡馬克核聚變實驗裝置(EAST)創造新的世界紀錄,成功實現可重復的1.2億攝氏度101秒和1.6億攝氏度20秒等離子體運行,向核聚變能源應用邁出重要一步。
  實驗總負責人龔先祖興奮地大吼一聲,擊案而起。身旁的中科院合肥物質科學研究院副院長、等離子體物理研究所所長宋雲濤輕拍了他兩下,兩人擁抱在一起。
  EAST是國家發改委批准立項的“九五”國家重大科技基礎設施,擁有類似太陽的核聚變反應機制。核聚變能源的原材料在地球上幾乎取之不竭,排放無污染,被視為“終極能源”。
  實現核聚變發電的兩大難點是實現上億度點火和穩定長時間約束控制。本次實現1.2億攝氏度101秒等離子體運行,是中國首次在國際上採用全金屬主動水冷第一壁、高性能鎢偏濾器等關鍵技術。
  新世界紀錄,將1億攝氏度20秒的原紀錄延長了5倍。
  目前,EAST上的核心技術有200多項、專利近兩千項,匯聚“超高溫”“超低溫”“超高真空”“超強磁場”“超大電流”等尖端技術於一爐。總功率達34兆瓦,相當於約6.8萬台家用微波爐一起加熱。為了讓1億攝氏度與零下269攝氏度共存,要用地表大氣壓約一千億分之一強度的“超高真空”隔熱。
  為支撐這個復雜極端系統,EAST上近百萬個零部件協同工作。
  “實現新紀錄,進一步証明核聚變能源的可行性,也為邁向商用奠定物理和工程基礎。”宋雲濤說。
  據悉,下一代“人造太陽”中國聚變工程實驗堆已完成工程設計。根據中國磁約束核聚變路線圖,未來瞄准建設世界首個聚變示范電站。
應該未洗到我地呢代擔心
之前玩surviving mars靠人造太陽撐住大部分消耗 原來係堅野
無記錯溫度by definition係嗰粒粒子嘅kinetic energy,即係一億度係啲電漿嘅溫度,唔代表係附近嘅溫度,
如果個container係用磁力控住啲電漿浮空,container唔會靠接觸而受熱(=接受動能),只會靠radiation,所以container嘅粒子擁有嘅kinetic energy係遠低於一億度

有錯勿插
Simcity 3000
咁又唔係主因

最主要係核聚變既原料唾手可得
太耐冇讀書都已經唔太識分conduct同radiate
習大大先係
細路:他的手一下子暖了我的心
讀咩書有教
咩叫秒化?想講氣化?
唔氣化點用high temperature high pressure steam去推動steam turbine
氣化……今日係咁打錯字
但呢個氣化係爆炸性,個氣壓唔係任何管道可以承受到
其實現今無論coal fired, gas turbine, nuclear etc都係用Rankine cycle去推動turbine去推動發電機,裡面嘅high pressure steam溫度around 540度、pressure around 16.9MPa。
所以boiler tube係絕對受到高壓
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞