同日本仔有工作上接觸慘撚過死

274 回覆
1514 Like 26 Dislike
永遠講野留一手,講完都唔知up 乜撚,想避談就突然扮聽唔明英文

所有data未check 到最清楚都唔會同你講分析,唔撚識講Macro 嘢,轉埋d 好撚無謂嘅牛角尖

男尊女卑到極致,同個jun 小小嘅regional manager 問簡單嘢,搞撚咗成個星期過曬deadline 先答,原來因為佢要一直拎齊4個男上司approval (i.e. Senior Manager, Director, VP, C-level) 先可以答返我地corporate office 完全係痴撚線

乜撚野都收收埋埋唔會同人講,明明大家同一間公司,我又高你一個level 可以睇曬你d 數據,只係問你拎個睇法/analysis。搞撚到好似我係opponent 公司嚟偷你數據咁乜柒都話要check,要遲d 答,無時間理
即係話你知同佢做野你要用啲手段囉係咁㗎啦
留名祟日狗奶鞋底
慘豬豬要搵稻草人打飛機
我鬧祟日狗激到你定鬧稻草人激到你
好撚弱智,完全同世界脫節
SEA d 垃圾國家鳩做鳩up 都起碼有傾計,講strategy 有時講錯我都叫有個譜知佢地咩料

日本果邊係完全唔知做乜撚
所有野都唔俾supporting 你叫你信
講一大堆擦邊野當解咗
認同日本工作文化係幾腐化

不過你最後一段其實通用所有team/regional office
巴打做MNC保險公司?
但你話你高佢一級啵,佢唔係要聽你支笛㗎咩
男尊女卑到極致
對男同事係大優點
同日本人做PROJECT一樣慘X過死啦,乜7都唔做,等你班友做完佢COMMENT,都onx9,大家咁高咁大,憑乜X野你要扮老細先,香港人有D又係過度崇日既,搞到班日本仔自以為是,以為自己好X巴閉囉!
2個extreme 都唔係好事

大陸就乜鳩都差不多先生
要details 嘅野又鳩做,仲要包拗頸唔撚認
例子:問佢上個月Actual sales, 就咁答句「同budget 差唔多」 屌你有曬actual 數篤一篤機都懶

日本就連d 唔撚重要嘅野都勁撚tail 做
例子:叫佢project 吓下個月嘅sales, 其實講句「同budget 差唔多,預算正負5%」就已經夠
佢就一撚定要做幾星期,俾個"好撚make sense 又好撚精密計算出嚟嘅forecast"
俾得嚟都已經完撚左果個月
MNC 不過唔係保險狗
諗返轉頭,
俾著係你,山高皇帝遠一個日本一個香港,你會唔會聽 又唔係直接report 俾我,只係我個office 高佢個office 一級
其實都唔係
班女人心底又好撚唔鍾意呢個文化
所以佢地report 上去俾班男人聽,又係講d 唔講d
最好就淨係講重點,等你自己get 錯,再俾corporate (我地) 屌

成件事都弱撚智
2個都係大market
大market 俾嘢最緊要係快而準

一個就快但鳩
一個就慢但準

both fail
睇唔明邊到男尊女卑
同過日本人合作
佢哋做嘢真係好撚慢
問個問題都要第二日先覆
因為佢地乜撚狗屎垃圾都要check
極度吹毛求庇

又或者只係我地誤會,佢地其實都係鳩做
不過拖一日,等你以為佢好撚忙 (從來都唔知佢地忙乜鳩)
原來係呢個原因
唔怪得個日本客次次答個問題都要兩星期
女人黎
你個名夠勁
日本仔就咩都ok放你行ga wo
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞