[本地] [點止廣東歌一種] 香港流行音樂討論 (44)

1001 回覆
12 Like 0 Dislike
真話的清高真心正
歌手林家謙(Terence)今日(23日)出席時裝品牌活動。上周六無綫(TVB)台慶邀來組合「草蜢」表演,前輩蘇智威大讚林家謙歌好聽、又多才多藝,林家謙今日接受《香港01》訪問時感謝前輩賞識,又表示如果有機會合作,可以試下一齊跳舞:「提起草蜢應該係森巴舞?以前中學好似會跳。」他又透露曾受邀到台慶演出,惜檔期不合告吹。

商台「叱咤樂壇流行榜頒獎典禮」開始進行投票,林家謙就話仲未投票,但可能會投給姜濤和好友Tyson Yoshi:「我投會唔會好唔中立㗎。(諗到未?)未諗到,個個都好好。(鍾意邊個?)諗好先囉!阿姜、Tyson。」至於有沒有信心蟬聯「我最喜愛男歌手獎」,他坦言一半半:「我又唔可以話冇,一半半囉!我又唔可以妄自菲薄,我覺得勝算唔大囉!」

因拉闊音樂會結緣的林家謙和Tyson Yoshi近來受訪時不時有搞笑互動,更被網友湊成CP。林家謙笑言覺得搞笑:「唔知點解同佢啲Chemistry(化學作用)咁大呢,可能佢似我以前啲中學同學囉!佢有搞笑一面。呢個搞笑要對到某種Frequency(頻率)嘅搞笑先Click(着)到囉!有時我哋搞嗰啲笑先得佢明囉!有時其他人都唔明,唔緊要,你明就得㗎啦!(唔怕Tyson女友Christy呷醋?)唔會啩!我聽講Christy都好鍾意我哋既互動喎。(見過Christy未?)見過有次做完嘢,食宵夜?去買嘢食,我見到佢哋,Hi咗。」
歌手李幸倪(Gin Lee)到將軍澳電視城錄影《勁歌金曲》,身穿吊帶小背心的她表示首次現場跳唱《IDK》,現時每日都要練舞,問到下次表演都可會少布?她笑言:「好似都會,因為跳舞動態啲,同埋有個新形象畀大家。(使唔使特登keep fit?)呢排都好忙,瞓都冇時間,冇食嘢都自然瘦。」她又謂本身喜歡跳舞,但做好跳唱不容易:「因為有時跳舞動作會影響抖氣、發聲位,有時都好似練到走音,所以要練到好穩陣。」

而講到現時殺入「叱咤我最喜愛的女歌手」15強,她表示:「我都係聽粉絲講先知,因為呢排比較忙。」但講到她今年3首作品都在叱咤歌曲排行榜零上榜,包括與歌神張學友合唱的《日出時讓街燈安睡》,對此她想了一會兒坦言:「明白每個平台有自己嘅取向同政策,作為歌手都係做好本分。(有冇唔開心?)冇咩特別,可以同學友哥合作已好開心,係人生成就解鎖,好多歌迷都話聽到呢首歌好感動,有個入手術室前都聽呢首歌,我覺得更加重要,可以陪住佢哋已好意義重大。」

男子組合P1X3L昨晚(11月22日)舉行首次粉絲見面會,消息公佈一小時內名額已被搶爆。舉行會當天一班粉絲更是一早到場排隊,期待與偶像能近距離接觸。

粉絲見面會於將軍澳一間餐廳舉行,該餐廳正是三子新歌《Just Lean On Me》MV 的拍攝場地之一。P1X3L除即場表演跳唱新歌,見面會重頭環節是首播《Just Lean On Me》的MV,粉絲看完後反應熱烈,大讚P1X3L三子唱歌跳舞大有進步。

是次見面會反應甚好,P1X3L寄望自己能積極工作,儲歌下年舉辦音樂會。至於被問對年度音樂頒獎禮的看法,三子則回應作為新人當然希望能出席,不過詳情都是交由公司安排。
kayan9896更透露正準備以Solo之姿進軍樂壇,並已經蓄勢待發:「詞作好咗80%,差錄音,等我!」

冇 佢都係唱返英文歌啦
個melody都幾老套,好似90年代初至中期啲歌
我會覺得湯寶如嗰啲唱會幾夾
jace首新歌個旋律聽起嚟好mirror
讚定彈嚟
蟬聯 啲記者係咪搞錯chill club
Jace 氣場一個頂十個
https://www.instagram.com/p/CWpJT3hvHMT/?utm_medium=copy_link

Ivana開新展覽la
有時間既話 可以預約去現場支持

12月爆場
私家係咪會去哂
Ching自爆
係TG Group 見到張圖🤡
日期: 27/11/2021
活動: 新城勁爆頒獎禮2021記者會
嘉賓: 張敬軒、菊梓喬、鄭欣宜、林家謙、
馮允謙、泳兒、陳凱詠、曾比特、
許廷鏗、Mirror、Error、林奕匡、
姚焯菲、洪嘉豪、張天賦、陳毅燊、
石山街、葉振弘。

YouTube 熱門3
七師傅個團會唔會又係到抱怨冇得去
零零捨捨得Marco,芝娃娃同免費巴有job架咩
葉振弘咪係其中一個囉
連英文組合名我都講唔出 出中文更加唔撚知
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞