[露營師] 第25個Post 睇晒#1 無痕山林同頭一頁 屙完屎記得拎走埋D廁紙

1001 回覆
25 Like 2 Dislike
如果你係私人場, 唔大風你都可博一博
食風位就唔好啦 你都唔想半夜執野走人
Yes 一樣料
請問黑色天幕+黑色POLE, 4人用, 除左DOD個隻, 有咩推薦?
同樣想問黑色營 (2-3人), 唔要金仔, 有咩推薦?

PS: 唔會car camping, 所以唔要重既裝備
muraco?
你當少一節用?
照正常用,無問題,粗只不過係為左心理上需要
有得銀底就唔會太輕, 你追求every grams count就唔會用天幕啦。
真 接受到屌地嘅話連營都慳返 張tarp轉下setting就夠做
咁有冇邊款ching推薦🤔
前幾日問過鈦杯
多謝大家覆我

我研究完一輪 覺得無蓋都可以
本身都諗住買隻snowpeak 450
但人人都snowpeak我就唔想買snowpeak

Evernew呢隻唔錯
https://www.overlander.com.hk/product/details?code=303001611#/

GSI呢啲都好輕 陽化鋁
我見都好似可煲水 又好平 請問有無伏
https://www.overlander.com.hk/product/details?code=05743212#/?color=PURPLE
https://www.overlander.com.hk/product/details?code=05750195#/
GSI無伏啦 美國最大户外廚具品牌
但要留意下用酒精爐煲水嘅話 由於控制唔到火力 裝太滿好容易滾瀉 要就住就住變相得好少水用 整個脫水飯都200ml 得返少少水沖朱古力都唔夠
如果純飲水無乜所謂 合眼緣就得
我知大brand
但未研究到鈦同陽化鋁分別
除左價錢
靜星風吟4 好似160-170左右
陽極鋁: 加咗氧化層,輕過不鏽鋼又無咁易痴底 但用得耐刮花就仆街 會釋出有害物質

鈦 安全 夠輕 唔會生鏽 導熱慢 拎埋煲水就啱
唔好買伸縮啦 一大力啲鎖唔實分分鐘會縮
寧願買foldable個種 LG MLD HMG都有出
想平嘅可以自製 google大把教學
唔想麻煩嘅直接買枝hill仔/ nemo 鋁pole
好清晰易明
唔該哂
我想問有無人知LG落左order,大概幾時send email confirm? 我上星期五落order,暫時咩email都未收到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞