認真討論 移左去英國, 生活質素係咪會差過香港?

338 回覆
31 Like 282 Dislike
又會突然係度出現一個咁technical既discussion
其實要唔要打稅係要一層層咁睇 利得稅既主要3大元素
1)carry on business in HK
2) profits arising / derived from HK
3) not capital gain
基本上要中哂3樣先要打利得稅 而每個point都有好深層次既分析同case law去support 基本上佢地係冇劃一既準則 而係睇matters of fact
所以淨係講散戶係唔係carries on business in HK已經可以好多野分析 有一點就係 一個person就算佢唔register as business 例如申請BR or incorporate 佢都可以carries on business
亦都有其他師兄分享用6 badges of trade去determine買賣行為/收益係唔係capital gain 都係一個好重要既concept 想知先講多啲

利申:唔識
唔覺香港做老闆特別好搵, 香港買野(唔計食品) 係平過英國
你係英國搵得番份工同HK 一樣人工已經好撚叻仔啦
揸車平?
油價都加到141p 圍起同香港折實15-16蚊一升差唔多dllm
保險費又貴 萬鳩幾蚊一年

英國揸車平 講真咩 住倫敦唔見得平
睇埋首次登記稅同埋泊車
住倫敦塞車塞到暈,踩單車仲方便
有冇人知英國可唔可以踩電動單車
香港想踩呢啲單車都唔俾
係,好慘,窮到餐餐食牛扒
住倫敦就咪楂車啦....
其實英國同倫敦係兩個世界
供樓負擔重 d定交稅重d
弱智有樣睇
倫敦樓 唔平喎清
隨便都要£600,000 - £800,000
揸車同香港差唔多貴
搭車貴之餘仲分分鐘連香港山旮旯地點都不如
亦要比council tax, 抵消管理費有找

退休住郊區遠離倫敦就話
後生打工搵食,真係離唔開倫敦
真係硬食...
你真係好撚柒
痴線,HK排200咁後

ADELAIDE頭幾位
啲tax遲啲用返你度就抵返啦
做得返本行咁勁?
其實好多人都做得返
真係駁唔到
因為係不爭嘅事實
其實呢個世界
用返香港生活成本
好難有地方可以生活得閪得過香港
係英國揾份15000HKD月薪既工難唔難
仲要計未來
香港遲早有gst
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞