認真討論 移左去英國, 生活質素係咪會差過香港?

338 回覆
31 Like 282 Dislike
排到208 屌
其實唔好話外國
就算係香港
我係80後,自然由細到大都係被灌輸呢套觀念
讀大學,入大公司做白領慢慢升職然後做到退休
咁先叫有穩定同埋前途,相反做藍領唔穩定又無前途
但人越來越大之後發現,屌,好多以前覺得無前途既工
裝修、貨車司機果D,好多都一樣發達高收入
所以跟本唔係問題,一切都係睇你點行同際遇啫
其實任何一本整齊少少tax教科書都有
香港連自由都無埋
根本無質素只係大監獄
點比較
如果你自由係要搞大陸政權,咁你快走

走中環行下,我只見到大量鬼佬留係度
咁你轉咗做貨車未
擺小朋友上台都幾好笑,去一個冇競爭力,收入又低的地方叫好???
你自己諗啦,搵 40k 叫高薪,tax 又重,稅後得30k, 保障仲仆街過hk
唔加稅,邊有錢擦尾國鞋同出艦去亞洲,但一打就會俾人擊沉
到時請個會計去打咪得囉,又係錢
我都好撚認真答你,連仔mode, 去啦,冇嘢輸

不過到時駛鳩哂d 錢,你自己受之嘛,連仔俾返你?
如果你質素係屋大,on99 留係屋企嘅,你啱
實有嘅,希望有人上市時,大聲話

屌,我係連登仔
移民咁能好,仲乜能仲係香港連登
稅局郁得你
你都賺好多啦
A_A
同埋呢期物價上升 倫敦一杯 Starbucks close to 4 pounds
香港一杯 Frappuccino 都貴過英國好多

利申: 每日飲開 canteen 1.5 鎊 mocha
過到嚟真係要努力搵錢先可以保持生活質素
認真我反而覺得係英國唔需要搵咁多...
除非你打算儲好多錢過世用
我又想自由又想多錢
咁你可以留係香港做到盡先走
就算走唔甩你還有很多錢
所以藍絲要搞到我離開倫敦可能就係咁解
ISA 每年可以入£20,000, 仲要無稅唔洗報好正

但扲出有無限制幾錢?

thxthx
你打個乞嗤個政權都話你搞鳩佢㗎啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞