認真討論 移左去英國, 生活質素係咪會差過香港?

338 回覆
31 Like 282 Dislike
起底
你買左樓就唔好走啦
廢事你過到去擔心香港層樓
「有一d」
你要搵extreme case 同 general case 比
唔係正常討論
香港有啲工一日番幾個鐘,識奶就十萬一個月
個堆本身就係既得利益者/隱性藍絲,你推翻左個政權 = 打爛佢地飯碗,點解要走
咪做返本行
上得新聞多數都係有contrast ,有話題性
例如喺香港做高層嚟到執倉
所以有個錯覺覺得好多人過嚟要執倉

其實好多都係做返本行相關行業
依啲唔會上新聞

再者四十幾五十歲班中產夠錢自己搞生意又得
半退休炒下散又得
過嚟果班對佢哋嚟講最緊要細路嘅教育而唔係返工嘅成就感
依度唔興屌人
尤其是佢哋知你唔係native 會更加包容
不過當然你都唔好咁離譜
同埋人哋返工真係返工,放工真係放工
冇果啲返工蛇王,OT博表現文化
係呀 好撚可憐呀 好撚凍好撚差呀 你千萬唔好過黎 留係香港好啦
對某啲人嚟講,移民後最大嘅犧牲係唔可以一年去幾次日本

不過喺香港都冇得去
去外國黎講你個名最緊要
上司發現有人做錯野,係唔會搵邊個同事做錯、搵人制旗
反而係用黎做反面教材提醒返其他同事
做開黎生真係要tune下
層樓屋企人住,唔需要擔心
係 樓豬繼續係香港啦
咁你擔心咩唔出去試下?驚負資產?驚去完一年唔慣番香港搵唔到工?咁多comfort zone 問題就唔好諗去唔去英國,九龍搬香港你都搞唔掂
你都幾搞笑,一定要一面倒諗將來一定好美好先可以留言先可以移民?唔撚比人問野唔撚比人擔心?

你冇comfort zone 因為你係公屋仔?冇朋友?冇屋企人?香港係食物鏈最底層搵得果萬零蚊所以唔在乎?

移左民就冇諗住試一年兩年會返黎,係人都會有要concern 嘅野,有咩問題?
你講得好岩我非常同意你
所以大家咪好認真叫你專心留係香港搵大錢
過到去英國的所有香港人都會做西工做成世
永世翻唔到身架
無得請工人
世界末日
要自己打掃煮飯湊仔買野
以前老點個工人做曬
不過當然,肯出幾皮野人工都有人會同你24小時on call 做家務助理
可摸以講下ISA 係咩同點用?
唔係好識
可以去呢到睇
https://ukpersonal.finance/isa/
有本書都好好
Tim Hale
Smarter Investing
藍色封面
教曬點喺英國投資
想問下點炒美股? 用普通銀行 Llodys 果d 定其他?
香港炒股要畀tax
普通老散畀條毛咩
自己試下咪知囉hi你, 問完唔試冇結果ga
有錢過到去就天堂, 冇錢過到去又叫生存, 冇錢留香港一樣叫生存
你冇錢但有D能力係香港搵到錢既, 就會發現, "D能力"過到去搵唔到/少好多錢, 但同時香港係食屎生存地方係事實, 你冇錢係香港係奴隸獸都係事實, 過到去叫唔係奴隸獸但窮
識咁諗既移晒民啦
可以係連登鳩up唔驚比人拉
勞工制度同勞資風氣
冇呢D想有生活質素
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞