認真討論 移左去英國, 生活質素係咪會差過香港?

338 回覆
31 Like 282 Dislike
贊成
4.特別
英國政府邊有香港政府既100%市民信任?
絕對認同外國生活環境一定比香港好,只係想知好多人都話去到做倉,做執貨,做侍應,唔係講搵錢多少,我係想知呢啲工點樣做一世
唔明?
去歐洲國家旅行機票只需39鎊
飲酒去Supermarket租車全部平過香港

嗰時我去法國滑雪4日3夜全自助餐先五千蚊
如果你肯坐巴士, 去巴黎只係10鎊坐5個鐘, 我試過39鎊去到里昂

做野無壓力超早放工, 可以去玩可學野, 夏令學完出黎個天仲係光

炒美股1430-2100, 時間又好
師兄可唔可以講多啲滑雪$5000係住咩級數嘅酒店?
VAT 果放面 你就知道香港 做老闆幾好搵, 唔使交稅定價仲高過外國
唔明你點解只係focus以上工種
喺香港一樣有人做以上工種咪又係咁過活
亦唔明你點解會assume做底層會做一世
如果做一世都升唔到職 / 唔轉工,咁係你個人能力問題

你喺香港可以搵到安逸 / 可能見步行步
喺外國其實都係面對緊同一堆野
真係心態問題
呢次係2019年左右, 三星, 上Sunweb望下, 不過我嗰時有少少季尾係平D
睇返自己D相, 應該係Modane嗰邊, 呢次玩得勁撚醉

上年我去左Les Deux Alpes, 係Lyon都係揸三個鐘車, 有穿梭巴士
上佢山頂勁撚大雪慢慢滑落黎好正, 有好多活動玩, 住D普通D既滑雪宿舍
四人房玩左四日幾都係咁上下價錢

重點我地係玩足無話特別慳, 呢個價最多去台灣玩幾日

不過都要提下你, 滑雪地方D酒店唔會特別靚
專心滑雪去玩去飲酒
係咪指住chalet四人房 一個$5000
味去過歐洲滑雪唔知咩玩法
Yes,計由英國出發,我全程大約使$5000-6000左右

都係住四人房
我自己都想移民
自問唔係想搵大錢但慣咗做嘢要爽手同埋唔想做得慢俾人話
撇除搵咩工種外都真係驚返唔慣 返工俾人屌到奴性好重
英國你唔使驚唔知幾時網上講錯咗句乜嘢,有日清晨差佬上門拉人。淨係呢個生活質素已經無價。
isa有得炒美股?
第2至10名加埋都未有第1果個零頭
閪工都係比下去
再講香港個創業成本超高
重未計你稍為出頭已經會比人抄既競爭成本
佢本身已經預設左要做閪工做一世
但係香港就可以就可不停向上爬
冇乜好討論
睇左佢幾個留言 不斷強調係英國會做閪工做一世 講真如果係嘅話 咁嘅人係香港都係做閪工做一世
又唔好咁講,學歷雖然重要但唔係惟一考慮點,外國公司重點係要你應變能力同埋skill,,再唔係可send 下信去啲MNC試下水溫知道人地既要求係物同自己能力去到邊。最簡單人地要求既 excel proficiency同自己心裡邊所想既有幾大分別
True
我淨係知香港大部分都閪工
E.G. 長工時、收工要覆Whatsapp
閪工咩地方都有,但最起碼外國較少以上情況

以英國工廠pick & pack 為例
一日要返12 hours,有2次30 mins break
因為英國有最高工時48 hours / week
即係返4日放3日
英文需求低,大把香港師奶、銀髮做

用香港套mindset 去睇外國,點都跳唔岀香港
話外國搵唔返咁高人工個d唔係公務員,教畜就係中層老屎忽0 skill set
問題係..點解需要搵翻咁高的人工呢?
簡簡單單都一樣可以生活到
依邊做生意易過香港
又大把野扣稅,疫情又有補貼
唔明點解要assume 執倉做過世
明明依邊多路行
覺得生活物價貴你仲可以去其他城
香港你去得邊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞