認真討論 移左去英國, 生活質素係咪會差過香港?

338 回覆
31 Like 282 Dislike
成世做倉咩,儲下錢跟住考牌揸貨車又得做維修又得,想讀書嘅再進修大把前途啦。
最後嗰句真,係work to live唔係live to work。
呢邊用電車 可以自己屋到差 (230V 拖個 拖LOOK出去 )

如果要排街差 ,好易有位

自己有屋,裝個中差
平好L多
咪癲啦
澳洲Soccer mom 讀degree 都見過
大學campus又有facility幫手湊仔女等媽咪上堂
喺香港真係限制了想像
而家shell都20左啦
不過你用油卡左減右減都可能做到17
有錢生活質素都係一鳩樣
同樣
冇錢生活質素都係一鳩樣差 又係要為三餐溫飽做到嘔
其實冇咩分別
你係香港做文職實際9成都係underpaid
唔計d13000 - 14000 齋hea既都要迫你坐9個鐘
15000 - 20000既好多都係得個捱字重成日ot冇補水
20000以上既已經有d係管人或者senior d既,上下層夾一夾基本上收工時間都係攞黎做野多,只係人在心不在咁收工
其實如果香港人ot係有補水係可以彌補到生活上既不足
薪俸稅帳面已經本身要比
又要預繳乜乜乜,都唔明做乜一次要比兩年但下年又要計一次
香港揸車油價唔係最大問題,泊車先係最大問題,我以前個屋苑月租要4200,英國租屋£1000包埋泊位。
香港搵錢好係for 做生意同專業階層
因為有錢人人口比例多咁多,只要有幾範痴到埋去一般都唔洗憂
兩樣都唔係既其實都係攞搵錢好黎做藉口可以繼續留係度
香港最搵錢唔係份人工度﹐而係層樓度,仲有股巿度。依家有樓個啲咪可以賣咗層樓之後去英國退休囉
你討論目的係為左咩?你自己猶豫緊走唔走?定係你想說服人唔好走?
客觀事實就已經擺在眼前,搵錢的確係香港易,尤其你喺香港發展左一段時間,高薪厚職嘅話…
呢啲人去到英國,人工肯定少一截,至於生活成本交稅之類,全部都有得計
但生活質素,錢係佔一部分,比重人人都唔同,我覺得錢重要唔代表你都係咁諗,你覺得自由重要我都唔可以話你on9
所以最後結論,想去就去,唔想去就留
屌,你講到我宜家屌柒柒婆就會冇事咁
點解少幾會俾? 有allowance ?
如果唔係政府因素你打我都唔走啦 林賤雜種
你層樓會賣架嘛,賣咪攞番啲錢囉,唔係政府收你架喎
香港投資收入本身唔收税 要課稅嘅係生意業務收入 所以炒股票要構成一盤生意先有機會交稅
試過有人炒𤓓股票想報虧損抵銷其他收入 單案打到上終審法院 法庭認為買賣股票要構成生意嘅門檻好高 例如要全職做 有辦公室 有請人做分析 用專業嘅broker 有收到上市公司嘅analyst briefing invitation等等 否則都係投機性質

利申:大學taxation攞C
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞