認真討論 移左去英國, 生活質素係咪會差過香港?

338 回覆
31 Like 282 Dislike
香港散戶炒股好細機會要俾
我冇話香港可以有前途,但起碼要接受到做一份你係香港唔會做嘅牛工,接受到就得

見個個都話移民做閪工做住先,但冇人諗住份閪工隨時要做十年廿年三十年
有冇見過外國老人院同香港老人院嘅分別
工時?
自由?
空氣?
教育?
最低工資都£10/h
而家講緊黎緊三四十年點維生,要做牛工閪工
你講咩老人院?
如果你追求嘅物質生活
咁的確唔使移民,係香港都可以好唔錯
反正飲飲食食都係靠進口

不過移民嘅人追求嘅唔止口腔期、肛門期依種基本生理需求
我諗等你追求高於依種層次
先可以開始討論
同問
其實移咗民嘅大家會/做緊咩職業? 本身喺香港又係做咩? 去到嘅香港人通常做咩多?
雖然話外國打份hea工都夠食夠住 但以香港人習性應該唔會甘於喺低位過日辰?
我唔知樓上點為止閪工
我只係喺英國見過Holiday Inn front desk 有個後生鬼妹教個上咗年紀嘅老年叔叔點樣用 printer 印 invoice

其實好簡單
要搵大錢一定係留港,但大家都知要搵大錢就要出賣自己出賣人地
要生活質素就一定係外國
大家追求嘅野唔同無咩好爭論
好老實同你講
97以左文又返嚟香港嗰啲全部都係返嚟賺錢咋嘛
不過其實自己衡量啦
人生流流長。試吓多啲唔同嘅嘢
大膽嘅 返去大陸住下體驗下都得㗎
我諗呢個就係香港教育問題 或者 我地一直被灌輸嘅觀念
喺香港你向上爬先可以搵大錢,愈想搵大錢就要愈向上爬
喺外國你做多咗,同事反而覺得你做壞規矩
香港人會覺得工作=生活,外國人會諗生活>工作
真係睇你點睇
英國唔係得倫敦

倫敦乜9野都貴

如果打算做下欄工

唔使住倫敦

做倉 人工實收20000 港紙一個月 (6:00am-2:00pm)
踏單車返工 ,落雨揸車

如果單身租一房一廳apartment $7000 左(有廁所廚房)

水電煤+council tax$2000到

養車 HK$2000 油+車雜費

其他食野 買黃label 就過期個d平 得好平

如果有少少錢炒下美股 當花紅

你有女朋友 一齊返工冇小朋友 生活質數一定好過香港
真係想移民嘅話,首先我建議你要先學識一樣嘢,就係 (邊度錢邊度使) 唔好成日同香港比較,因為每個地方嘅生活模式通脹同稅制都唔同,如果你帶住呢種諗法去移民,無論去到邊度你嘅生活都會過得好辛苦。
買餸真係平過香港
衫褲鞋襪去primark 好抵
仲平過香港
車費就真係貴 本地人都係咁講
不過人工高d
其實超市多數九鎊幾一個鐘
車費就去左一個鐘到
所以有d人踩單車返工

但最緊要既係 係英國你有機會買到house 有花園
係香港 你只可以捱生捱死供個flat 仔

英國衣食住都可以好平
但行一定貴
同意
我返工個陣 我一急 同事就話slowly slowly
Don’t too rush
又咁講
英國賺英國洗其實個price level 唔係特別高
車費呢啲揸車解決到
但是無商場行真係有啲悶
標題問生活質素,內容講錢,錢=生活質素?

如果係嘅話,咁係香港做專業人士/做生意好d嘅,英國稅高太多了,office工人工平均亦比香港低少少。

但對我黎講生活質素係Work-life balance,係閒時天氣好可以揸車去唔同小鎮/古蹟郊野公園/海邊行下,係可以用合理嘅租金租到夠大嘅居所有空間玩HiFi,係放假用甘幾三十磅就可以飛去歐洲旅行。

生活係香港比較難做到......
收租比capital gain tax ? 樓豬知唔知咩叫capital gain 但呢度生活真係好差好差 千祈唔好過黎
楂車依邊先 14 蚊一公升香港要成廿蚊....
商場咪楂幾十分鐘車實有個似樣的地方行下食下 food court 的
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞