認真討論 移左去英國, 生活質素係咪會差過香港?

338 回覆
31 Like 282 Dislike
佢地班老野唔明走個班後生好多專業人士
就算係一個普通大學生都搵到文職
無學歷個班都有一技之長
做倉送外賣for settling 搵生活費 慢慢會轉到自己想做既工 unless你完全唔識英文又無技能 咁幫唔到你
係呀香港班仆街準時走會俾人屌/暗串
成班心理變態
你呢幾個點都係關於錢,但香港仲可以搵到幾耐錢? 呢個睇你對香港經濟有幾樂觀
所以而家香港人因為搵錢而留,如果香港差到搵唔到錢就會人踩人逃離香港。。。
5p blocked
5p blocked
好似去咗第三世界
係架,一程15分鐘地鐵喺peak hour,london係要40蚊港紙

雖然餐廳貴,交通費,水電貴,但生活質素我覺得係成返正比
因為佢無車...係英國有車同無車係兩個世界
離倫敦 95 miles 即個半鐘頭車左右
大把唔同的 retail parks and shopping malls

巴士永遠都貴過楂車...依邊細車棍波可以做到 5l/100km 香港永遠做唔到依個數
巴打問下你意見

你覺得stay倫敦少出城有冇需要買車?
返工撘tube半個鐘,架車又唔係用黎返工嘅。
可能係假日出去玩先揸
你唔係住 Essex 咩?
打算搬去倫敦?

倫敦市內 ie. TfL fare zone 我就覺得唔駛
因為有 fare cap 同埋倫敦交通太可怕
免不過都唔會去
我一直都喺敦倫
我依邊保守黨地頭咪又係咩都唔整
反而由自民黨管理城市算係幾唔錯
如果 afford 得到咪買部周圍去
我以前成日都去威爾斯蘇格蘭 road trip
住就住 YHA 就得...不知幾開心
agger
actually london (even zone 3/4 都要有車
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞