認真討論 移左去英國, 生活質素係咪會差過香港?

338 回覆
31 Like 282 Dislike
自膠,係英國
炒股香港都要交profits tax?????
你up乜鳩
唔會,啲車會避你
唔係交唔交通問題,共產黨d cam 都話用係交通度
問題係你對個政府的信心
昨日入左 141p
兩邊比,差唔多路程 8折左右,踩遠啲 7 折

薪金多果少少但日日食屎
四五十歲繼續執倉搬貨
搬貨都係暫時,等建立左社交圈子,又開始熟悉英國社會,自然會有新出路,除非個人無咩要求
我係指話留係香港執倉搬貨冇問題果D
freetrade有ISA可以炒美股,不過每個月收三磅
香港油卡4蚊起 所以一鳩樣
或者咁講,香港搵錢外國使係最爽
都唔係架

係香港番工 都好大壓力 人又西 工又西

好多人都係因為呢個原因

萌生移民呢個念頭
睇好唔好彩
英國比歐洲某d國家無咁bicycle friendly
真 喺英國見到啲車唔會缽啲單車 真係喺後面keep distance 跟住
同埋好多燈位都有cycle space, motor car 停燈位唔入得個格仔
at least 好過香港啦
咁一定
我移民半年生活質素真係比以往喺香港差唔少。我俾朋友老點咗去一個離倫敦市中心成150公里遠嘅地方,喺呢度市內火車一個鐘只有一班,搭一個站火車用埋 railcard 都要 £2.4 (今年9月開始減價,下晝或者星期日搭就 £1.9 ),而條鐵路只係一條普速鐵路,想出倫敦市中心行下要搭1:50先到。

而巴士方面,總共有4組特快線服務我住嗰頭,但幾乎全部都係去同一個地方嘅,而且4組之中有3組都係半個鐘一班,但全部幾乎一齊開(我估應該係就醫院返工時間),剩返嗰條就不規則班次。而巴士車費都唔平,嗰條特快線5公里車程,其中一間公司,服務質素比較好嘅就車費£2.6,但係一入夜就收車,另一間就£3.1,服務時間比較長。雖然兩間公司都有月票,但係就無兩間公司通用嘅月票,只有週票,一個月買4.5張通用週票平唔過買哂2間公司嘅月票幾多。

除此之外,社區設施亦相當缺乏,泳池只有25碼同25米嘅室內泳池,一個室外標準池都無,要去近倫敦嘅地方先有。食方面,呢度係甚少餐廳選擇,低級餐廳方面基本上係無嘅,唔似得倫敦唐人街,唔使£7就有低級自助餐;至於高級餐廳方面,呢度啲高級自助餐館係埋哂啲偏僻地方,晚市時段只有一條一個鐘一班嘅巴士線途經;反觀倫敦附近地方嘅高級自助餐館,係開喺火車站附近,方便人搭火車過去,而且重要平過呢頭,我星期六晚過去係要等位架。購物方面,呢度嘅所謂大型商場係一個兩層大L形,中間一個大停車場,但係商鋪選擇甚少;反觀倫敦附近地方,係多層大型購物商場,而且大量餐廳選擇,應有盡有,同香港嗰啲無分別。

去到最後,我重要因為各種原因得罪哂呢度所有朋友。我本來打算搬返出倫敦市區,點知我最想入嗰間公司又偏喺呢個鬼地方,最後重要俾我攞到滿意嘅 offer ,變咗唔使旨意有得走。搞到我而家勁悶,我又唔捨得個個星期俾成£43.4搭車出倫敦市中心(如果換住係香港,由屯門搭火車來回九龍市中心都係$43.4,不過係HK$囉)
講漏咗,呢度食物都唔平得去邊,壽司同餃子貴香港幾倍(呢啲我係喺香港當快餐咁食用來填肚),菜都貴過香港,係pizza,肉類同意粉先平
連登基本回覆:返大灣區囉
你冇車牌?
我有,不過養車重貴過搭巴士火車
6. 去英國炒股要比profits tax,喺香港炒股本身就係比緊tax
其實英國big4都一樣咁chur
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞