認真討論 移左去英國, 生活質素係咪會差過香港?

338 回覆
31 Like 282 Dislike
因為好正常既想法係
貴過香港
1. VAT 20%, 正常同一件貨, 比香港都會貴20%
2. 公共utility 費用又貴過香港, 水電煤果D
3. 車費
4. 人工, 就算同香港人工一樣, 都要俾多D TAX
5. 炒股gain profit, 買樓收租一樣要俾capital gain tax

平過香港
1. 好似話食野原材料平D
2. 租金平D
賺錢不嬲都係香港最撚好架啦
做港豬繼續賺一定屈架on9
揸車好安心
打燈無人督油
1. 食品/日用品5%, BB衫褲鞋0%
2. 堅
3. 渣車平香港一大截
4. 睇咩工, 下欄工人工高香港2-3倍, 有專業資格既一般<香港 (執業另計)
5. 炒股香港都要交profits tax, 買樓收租香港比物業稅/計個人入息, 英國計入個人入息

食材平好多, 特別係奶蛋肉
租金平好撚多
如果睇錢系
但生活質素同錢唔系完全掛勾
但系空氣乾淨過香港
用ISA炒股唔洗俾稅
1.唔駛下下出街都被逼用安心出行
2.仔女唔駛受流腦教育
3.唔駛睇住香港人用既開資減少,
但接通支那既開資不停升。
4.唔駛聽一大篇一大篇既中共傳播新聞稿。
5.唔駛驚講錯少少野比人用國安法兇。
6.唔怕無啦啦比人罰5000蚊。
7.唔駛驚將來比人監控,無晒私隱。
8.唔駛驚將來工作機會比晒支那人。
9.唔駛驚比人割韭菜。

呢d先叫正常思考
英國倫敦超多CCTV監控,世界頭十名有份。
生活質素呢家嘢可以參考相對具體客觀嘅指數

https://www.numbeo.com/quality-of-life/rankings.jsp

其實香港真係唔差,比起河內🇻🇳、墨西哥城🇲🇽、聖保羅🇧🇷、孟買🇳🇪等等都要好^_^
間屋大10倍
去過英國未?
標題講質素 內文講錢
你既生活只有錢?
有能力走到嘅 本身你香港生活質素都唔會差得去邊啦 完。
9成用係交通到喎
你要搵返當地醫療制度比較下好d
咁你寧願比英國監定比支那監?
英國你上Reddit屌Johnson老母唔會有事
支那你上WeChat屌習近平老母半個鐘後公安上門拉

你千其唔好離開香港
反而想知大家有冇諗過將來?

做份閪工執倉搬貨做過世?
定有其他打算?
認真回答:頂得順既話勸你繼續留低
好睇你要d乜
可以好過又可以差過
習慣左香港生活模式嘅最好改下
同埋唔好信哂kol 話外國乜都好
一樣有唔少野濕鳩過香港
全球無可能有一個地方樣樣野都好過香港
你講的都啱,甚至更嚴重,好淒涼,唔好過黎
問兒登托杉

問新舊移民啦
夠生活嘅話有咩問題
到時唔滿足咪再搵野學
後生有氣有力當然冇問題,但唔洗考慮埋份工可唔可以做十年?廿年?做到你收皮果日?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞