LIHKG 箍牙集中討論區 44

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
想問下拆釘痛唔痛? (傳統牙箍)
下面四隻
上面兩隻
每條罅好似係0.4左右
牙醫個邊覆我話
可能係膠嘅問題
重新叫Invisalign 公司打印過批牙套
鄧幹耀啦 啱曬你
你好彩姐 我敢肯定佢一定等超過15分鐘
我寫包單 佢老婆成日都好唔耐煩 問多少少嘢態度就會西

依到唔係講緊面西表情西 係佢言語上係串緊你個種仲勤頂過直接西面 反而姑娘啲態度就正常翻少少
是但啦 我都係講我嘅感覺出嚟 個時有人爆過出嚟話唔收人 點知其實有人仲有得consult
好似話最多係磨0.5
咁你磨完之後見唔見到有分別?
係咪真係有個空位喺度?
有分別,明顯見到有條罅
牙與牙之間見到少少牙肉
食嘢攝哂牙
啱啱consult完梁醫生,佢話我一定要做正顎先幫我箍,仲要係上下鄂,係未人生已完
consult完個牙醫,我話我下年會移民,如果去箍到一半去外國點算,佢話可以換橡筋換密啲(正常人個半月一次,佢可以三個禮拜幫我做一次),等我試下一年搞掂,如果唔得就去到外國轉隱適美。

其實好想箍,聽到都心郁,但係咪真係有可能一年搞掂or去到外國有牙醫肯做?(佢指個牙醫都係scan完,然後比佢訂模再寄比我)

有無巴絲聽過呢種做法?
想問下有無人箍過兩次牙
我十年前已經箍完一次
啲牙係拍齊左但成排牙係對唔齊 中線對唔到 下巴好似偏左向右邊
一路都覺得唔係好舒服
諗緊有無得箍多次箍返正佢
你上下顎問題好嚴重?
其實我啲牙唔算亂,只係上前排牙少少亂,箍齊好易。但我笑個陣牙肉露得好多,醫生話我箍齊咗令gummy smile個問題放得更大,所以叫我去正顎整上鄂。

但通常整上鄂都好大機會要整埋下顎對返齊,所以好複雜。淨係去質詢外科手術唔包xray都$2500,如果真係整最低消費50萬走唔甩

同埋Google過正顎做上鄂,係打橫切一大忽面骨,恐怖過做下顎好多,做完仲會影響埋塊面同鼻

諗住見多一兩個專科如果冇得救就放棄唔箍

google搵到,要咁樣切一大忽… 老實講就算唔洗錢我都唔想做
貴到俾到份首期
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞