LIHKG 箍牙集中討論區 44

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
岩岩上左骨釘,啲骨釘頂住啲牙肉刮損哂,好痛苦想問係咪正常
非常正常
你用牙蠟包住粒釘先
遲d牙肉習慣左就冇咁刮

好中肯
嚴格黎講
佢又唔係hea你 又唔係無心機 又唔係態度差
但覆診感覺總係覺得麻麻
我都係愈箍愈斜咗去一邊
都係同我講啲牙移動緊
頭兩次覆診會俾副眼鏡我擋住盞燈
同埋整完會俾鏡我照 同我講加咗啲咩
但兩次打後嘅覆診就冇眼鏡冇鏡
醫生整完就走
姑娘問我有冇覺得鐵線吉住之後就走得
加咗power chain同用橡筋拉骨釘都冇講
係刷牙kick咗一kick拉開睇先知已經拉緊骨釘
但對佢技術都有信心嘅
呢排梁醫生真係忙咗好多
第一次consult佢已經feel到佢忙
之後覆診就真係愈嚟愈耐
有無洗牙推薦
有cool牙 refer? Thxxx
佢啲姑娘真係世界級
成日做錯野
有次上骨釘前無比漱口水我消毒
有次就明明我上中間骨釘,同我講上左右骨釘
又試過叫錯我個明,我嚇到再問多佢幾次
但佢地永遠都唔會say sorry
有條女好閪
有個就好nice既

有次鐵線尾刮,本身話等醫生返黎剪
然後等左陣,有個姑娘話由姑娘幫手做
心諗佢有無資格做呢樣野
好彩最後醫生做返
叫錯*名*
啲姑娘翻工唔帶腦㗎 大佬都算係醫療工 想hea就咪翻呢種啦
得既咩?你冇問翻佢?
聽人講過唔止呢啲仲有工具又遞錯,醫生講嘅嘢又傳錯比病人,屌! 真係唔屌唔化!好想print呢頁出嚟比啲姑娘睇到底啲客有幾不滿

想箍中環8樓梁醫生請三思而行
想問下啲防刮蠟邊度有得買
定問牙醫拎就得
佢比得兩盒我
1星期已經用咗半盒
其實建議大家整個專科黑名單 將個啲做得愈來愈差嘅牙醫列入去警世 人係會hea 開頭追po覺得幾好嘅牙醫最後又係搞成咁 好撚失望
唔好意思想問你哋大概箍咗幾耐
遲啲會去外國,驚而家箍箍唔切

利申:少少哨牙 其他牙幾齊,未mock智慧齒
我懷疑係因為多左人去睇先搞成咁
而且帶左口罩之後有啲人覺得喺箍牙好機會
(我身邊都有幾個都係咁)
遞錯野都有
以前去都覺得信得過醫生
而家每次去都好撚驚
唔知無啦啦會唔會醫療失誤
心已死
同梁醫生溝通要自己積極主動,把握機會
因為梁醫生問診係問護士,唔係問病人
而護士只會用2,3句就轉述病人嗰一堆說話
有好多嘢護士skip咗,冇講返俾醫生知

如果平時有疑問,打電話返去留言,覆返你嘅都係護士

我個case有冇做錯?其實錯咗我都唔會知
醫生走咗,我問護士(幫手遞工具嗰個)
醫生今日加咗啲乜?
點解醫生係呢個位加呢個嘢落去?
有咩用?
有護士答到,亦有護士答唔到
最大路回答係
「呢個係梁醫生判斷,每次加嘅嘢,加嘅位置都唔一樣」
下午
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞