LIHKG 箍牙集中討論區 44

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
我過左麻醉痛到個人勁燥底
食止痛藥即訓 第二朝就無事
我個陣都等咗兩個月先上箍啲姑娘幾nice喎
梁xx
每次覆診都要等坐底1個鐘以上
出面成日唔夠位坐,要企
入診室,護士問有冇咩唔舒服、漱口
除咗口罩再等,10分鐘以上係閒事

醫生到
護士2,3句內轉述我頭先講嘅說話
醫生聽完護士講,唔會再問我
叫我mak大口,望冇10秒,直接落手換鋼線
搞完一輪,唔會同我解釋做咗乜,走人

如果我唔開口問,梁醫生真係同病人冇對話
(”mak 大口、合埋口、咬實” 呢啲係指令,唔算對話)

試過中途問問題(趁遞工具嗰時)
問點解d牙會越箍越斜,gummy smile,越來越樣衰
佢答我:因為啲牙移動緊
我都知啲牙移動緊,咁佢有咩目的要令我啲牙斜一邊?
冇㗎,就係移動緊囉
三兩下手勢做完醫生就走咗喇

佢走咗,我再有其他問題,只好問護士
護士態度係好,但個答案都好hea

診室入面嘅護士有幾多專科知識呢?

有次遇著個護士,連工具都唔識遞,梁醫生開口話佢
根據佢地流程,每次病人離開診室前
護士都應該俾塊鏡我照,同我講戴乜橡筋,戴幾多個鐘,確保我識戴橡筋係正確位置
叫我感覺下鋼線尾有冇拮肉
嗰次個護士乜都冇做就叫我走
唔知係診所流程改咗定係點啦
係我反客為主,主動問返上面個流程
事後我諗,如果我唔識問,懵盛盛走咗而又真係有問題
咁就大件事喇

出到去
次次都係冇位坐
Reception護士態度係好但又忙到飛起
等到排板出嚟佢都冇時間
我又再企住等
近幾次都有唔少出錯
我聽到其他病人同護士對答,出錯有
入面護士寫錯排板搞錯橡筋種類
入錯下次appointment 時間
俾漏橡筋
信上人名出錯
收錯錢

真實用家,真實經歷
建議大家搵梁xx要做好心理準備
你同佢最多對話就係consultation 聽報告嗰日
以後就係對護士多過對醫生
如果梁醫生啲姑娘有mon post就好啦 改善下啦
絲打咁你除咗你提個次之外 有冇有同梁醫生溝通嘅機會?
佢有冇耐性?脾氣好唔好?有冇係你個case到做錯過野?
10幾個post之前有人提過佢停收病人 其實好似冇停收到咖
同你通常幾點去覆診 ?
我骨性(唔嚴重)嘴凸
今日揾咗普通科潘xx醫生
佢話我呢種情況箍完冇用,但我見其他骨性人箍完都有小小改善 唉
你咪問下專科
可能普通科唔識搞
有冇港島區醫生推介
隱適美 想分期
我有個位牙腳斷左要挖返出黎,個傷口係紫紫地色,其他都係正常粉紅色
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞