LIHKG 箍牙集中討論區 44

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
箍牙Q&A credit to 施華朗尼馬達巴打
歡迎一齊集思廣益

Q:想箍牙,搵邊個好?
A:一般建議普通科牙醫或者牙齒矯正科專科。
名單呢到有:
https://www.dchk.org.hk/tc/list/list.htm

Q:普通科同專科有咩分別?
A:專科醫生成為普通牙醫後要進修多最少六年,可以處理複雜既牙齒問題,收費亦較貴。

Q:箍牙一般有咩種類揀?
A:主要有傳統或者透明(隱適美)。

Q:治療費大約幾多,包左D咩?
A:
普通科 - 傳統約$30000起,透明(隱適美)約$40000起
普通科收費一般已包括治療前X光片及牙模,箍牙費,一副固定器,箍牙所需之相關牙科費用(例如:剝牙、補牙、洗牙等)
專科 - 傳統約$50000起,透明(隱適美)約$50000起
專科收費一般只包括治療前X光片及牙模,箍牙費,一副固定器
**個別醫生收費會有不用,詳情請向診所查詢

Q:想開始箍牙、療程係點?
A:首次諮詢(免費至過千元,部份會於治療費扣除) > 制作矯齒記錄包括X光片、相片及牙模(一千至數千元,一般可以於治療費扣除) > 醫生提供治療計劃(免費) > 展開療程

Q:廿幾歲先黎箍牙,會唔會太遲?
A:唔少人都係呢個歲數先箍

Q:有咩醫生、診所要小心?
A:康齒堂、網上遙距箍牙、淘寶
感謝巴打提供以下菲臘牙科教學病人資訊

我分享一下一個新手係菲臘箍

上年年尾就收左我
(我係無refer.係見到佢網上話收症9衝去send email既)

但我之前係佢度mock過一隻打平橫生壓住神經線既智慧齒,都係晨早流流去排,結果都係收既

第一次去就會話你知收唔收你
(收你既下次要比幾千蚊.如果你做既會扣返)
去照個x光,影下相左右面骨大小有無問題,做個牙模

第二次隔左一個月左右啦.叫你返去睇模同講下點同你做

首先我case 佢話本身唔係好嚴重既,但係我牙腳短
正常人有12mm ,我得8mm (最多只可以縮2mm)
姐係6mm所以我就變到好麻煩同要慢慢做

另外有倒及牙,中線唔正,門牙隔離左右兩隻都縮左入去
同牙較有問題(呢個真係個陣先知)

聽到咁樣都已經收得皮其實..

講完一堆你既問題就同你講點做,同幾耐

我case 佢要我mock我 mock 4 隻(本身已經mock左4隻智慧牙)
mock個 4 隻仲要唔係上下對稱既
上面就mock 門牙左邊第三隻 , 右邊第三
下面就mock門牙左邊第4隻 , 右邊第4隻

我當時有問醫生你唔係叫我mock上下對稱怕唔怕明顯大細唔同,佢話唔會

黎到戲肉幾錢呢?
二萬五!但唔包mock牙要自己出去mock
但要搞3年至4年

佢比左幾分鐘你諗做定唔做
我一講完做諗住下次先黎料
點知唔係就即刻落藍色膠圈
好好彩個朝有食早餐.酸軟左成兩個星期,我仲好記得一星期後新年
同屋企人拜年食飯,食個麵差d濁親

我都唔知係我衰定醫生落得太淺,原定一個月後返去上箍,點知第三個星期甩左個,我淆到仆街,9秒9 text個醫生甩左點算

佢話你一個無問題同差唔多返黎上箍可以不用理會
點撚知跟住話支那肺炎停課,無得返去搞都算

8個膠圈甩9哂,呑左落肚會諗至少 3個
同佢講啦佢話覆診前早一星期返去落返就可以

跟住佢其實send左信比我,叫我去mock牙好撚彩無一早mock,如果唔係個4個窿

到宜家有半年年頭話做..到宜家都未做
到下星期去上箍,我真係希望順順利利上到

有幾樣野想話比想去菲臘牙科睇既人
第一
係咪一定要refer先可以去做?
唔係!我係2019年12月見到佢網到話收症即9秒9申請,大概兩個星期至3個星期有人打比你同你約幾時間

第二
唔好諗住你想幾時睇就幾時
因為醫生要同教授夾時間,同埋佢會問你下次幾多號得唔得,個日唔得就要再下個月,你睇開星期三就每個月某個星期三既上午
所以時間方面自己衡量一下

第三
價錢幾錢?
每個人唔同啦,但決定左做既之後個次比要幾千蚊,
同大概第三次就比半數但會扣返之前個幾千蚊,之後每次覆診都係比一千

第四
箍牙費包唔包mock牙?
係唔包既,我就問過幾間mock牙都話400-800不等一隻未計咩檢查費乜乜柒柒
最後我2100四隻包檢查包麻醉包藥

有咩問題我盡量解答啦關於係菲臘牙科做教學病人既野
上個post傾到梁苑x 牙醫hea左好多 建議箍緊嘅巴絲講多少少點hea法 同胡春x 等等嘅出名牙醫點解麻麻地 可以比多啲人參考
講起胡醫生
我而家睇緊佢,又唔覺有咩問題喎
每次覆診都會同我講返,呢個月啲牙會點郁
有問題佢都會答
反而我有朋友睇菲臘
次次覆診咩都唔講
之後照鏡先見到多咗舊嘢係啲牙度
但係又唔知用嚟做咩
胡醫生係咪都好多人睇?覆診洗唔洗要等好耐?
上一個po好似有巴絲指佢份人好似比較難溝通
好聽啲叫有主見有想法比到病人
難聽嘅叫唔太在乎病人諗乜
我諗病人有時都有自己idea? or 自己嘅審美觀
當然最好就係有你講亦都有我講咁

anyway呢層交翻俾個位巴/絲講好啲
同埋想提一提大家

箍緊黃x光嘅巴絲千其唔好得罪佢老婆 同埋佢地係揀客人做 詳情可以追翻之前嘅post

新手
隱適美岩岩痴左粒粒上第二個套
勁難除落黎食個飯前搞左三個幾字,有粒粒後咬野時都好似好唔慣咁要就住就住,每晚真係要努力清潔先得
好準時 次次都係最多等10分鐘
最耐個次等咗一個鐘?
我consultation睇咗三個醫生
最開頭我嘅意願係唔做正顎手術
第一個真係完全跟我意願
第二個就叫我一定要做正顎手術先得
第三個就係胡醫生,佢建議如果係小型手術接唔接受到,佢亦解釋點解會咁建議
令我覺得佢係我嘅意願同我嘅實際情況中間搵一個中間點
所以最後揀咗佢
「唔太在乎病人諗乜」其實都要睇病人心態
佢想搵一個跟自己意願嘅醫生?
定係真係抱住consult嘅心態去聽醫生意見
我都係
每次除都好似就黎要整甩隻牙咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞