拍拖成日激嬲另一半,唉,點解我咁蠢

90 回覆
8 Like 48 Dislike
同女朋友拍左幾年拖,自己本身係比較老實、憨直、蠢同大意果啲,佢就比較聰明同埋謹慎小心果啲,唔係好識Sense佢幾時嬲左、嬲完以為佢冇事冇氹佢、成日做啲認真野上黎啲Planning成日做錯野,搞到佢成日嬲,但我知佢完全冇做錯,係我on9成日做錯野。

佢已經好體貼,唔洗我估佢嬲啲咩,話我知佢嬲咩,提埋我去氹佢,但我有時就係一開頭唔明佢嬲咩,明明係自己做錯,到最後先知道原來有問題既係自己。

我好想改好自己,但粗心大意呢啲好似天性咁,改左成年都係改唔到,結果每次都係重複犯錯,我應該點算好,有冇巴絲可以比下意見我,有時拍拖拍到覺得自己個人好灰心、好無力,我地係咪唔夾?應該點樣做好?我係咪應該放生佢,等佢唔好咁辛苦,大家都辛苦,放過一個好女仔?

我地仲係互相好愛對方,佢都知我好錫佢,但就係因為呢一方面而經常有磨擦,我好想搵人傾訴,生活上、工作上、家庭上都勁大壓力,令我喘不過氣,再咁落去我真係人都癲。有冇人可以幫下我......
原來如此 多謝分享
有心實改到
聽落的確有 d難搞...
但你公司幾點放lunch?
想各位係度屌醒下我,大大力屌就得,唔好意思,煩到大家。
關放LUNCH咩事?
聽落個關係都幾唔健康
一個就attention seeking享受要人寵個種焦點嘅特權
一個就唔上心但又說服自己好愛

其實work嘅段感情唔洗搞咁多嘢啦
唔好成日睇埋啲咩感情應該點點點
拍拖就係會嘈交當情趣個啲
男嘅買呢樣個樣要遷就
女嘅就攤係到被呵護縱容咁

有心維繫同建設自然會想對方好
都會想到辦法係真係對大家好
而唔係約定俗成咁要做啲咩去界定好唔好
鋼鐵直男好難變情聖,但我相信只要2個人肯相就堅持,絕對可以解決問題,放棄就被認定為愛得不夠,唔好放棄呀
其實佢唔係要人寵,亦唔係Attention seeking,只係我成日太蠢做錯事,佢已經好忍耐我,但都係比我激到札札跳。我有心想去改,但無從入手.......又唔係話寵佢寵到好似港女咁,只係平時都會好遷就佢,畢竟佢係我女朋友;但其實佢都好就我,只係一犯呢啲蠢既錯,就會令佢好攰好忟,因為次次都係咁,而且講極都唔明。
可唔可以具體講係做錯啲咩
我都諗緊點解我咁唔上心,係因為拍左幾年拖,冇左熱戀期果種感覺,冇咁愛佢?定係因為自己本性一直都係咁,咁自私,表面上會關心,但實際上好多時唔Care佢個心諗咩,我都唔知道,拍拖耐左,好似都唔知自己想要啲咩。
似智力問題,冇得搞
搵過個夾到嘅,大家都開心,放過人地同時放過自己
不如你具體啲講下係做錯咩事先?

退一步黎講,憤怒係可以選擇嘅情緒,係佢係個刻決定要用嬲去令你做某啲動作,達到佢嘅目的,根本唔存在咩你過分所以佢激氣

講極唔明係你唔想明,定佢表達唔好?
講唔明就用其他方法㗎啦,做同樣嘅動作期望唔同結果,咁其實佢都知唔會改到,咁又去返佢都係想搵機會等你氹姐
其實你自己解答左啦,你係自以為好愛所以要點點點,實際上內心唔係咁嘅感覺,只係一齊好耐,習慣/說服左自己大家要一齊,你有一個角色要去fulfill而已

你依家冇方向,咁到再耐啲會諗結婚生仔個啲點?繼續因為一齊耐好似咁做都合理就去做?如果你foresee唔到/覺得唔想,咁依家就唔好再拖大家啦
同問
如果只係執著啲濕碎嘢就由佢嬲啦
你要具體講你錯啲咩事,有幾個實例,咁先分析到嗰wo…
感建分
我唔識分呢種感覺係已經冇Feel,定係其實每對情侶拍拖拍耐左,過左熱戀期後,都會有咁既感覺。定係我個人本身就對身邊好多野、或者自己既野都唔太上心,係自己本性問題

我會想同佢結婚生仔組織家庭,大方向係有的,我都覺得佢係一個好既賢妻良母。
都唔算細錯,成日做on9野,好多認真既事情有甩漏,例如依家隔離訂機票出境,差啲帶漏文件,搞到上唔到機,好在佢好細心,會幫我睇番一次過有冇做漏,成日幫我執手尾。好多人反而係佢Carry番我,搞到我作為男人好似好冇用咁,但我都唔想。
我同你個case 都好似,我三個星期前散左,佢主動提出,主要係我愛佢既方式唔係佢想要,佢就會感受唔到妳既愛,有時唔關細唔細心事,試下搵佢既love language ,然後針對性咁做多d
咁咪啱曬囉
一凹一凸呀
佢都同你一齊咁耐點會唔知你咩料
既然同得你一齊就點都要有返少少包容啦
即係到咗呢啲位佢可以主動做多啲 提埋你
你都講到你改得咁攰
咁佢又有冇付出過 去配合返你?

另外既然只係一啲個人習慣嘅嘢
咁又何必搞到咁大件事下下咩都要改嚟迎合對方?
佢主要既Concern係,呢啲認真既事應該係由男仔去做,佢想安安心心做一個可以小鳥依人、女主內既角色,冇咩特別都唔會想用腦去處理呢啲難題,但如果將來結婚生仔或者其他既計劃,佢驚我好多細節位會粗心大意,應付唔黎,佢會好冇安全感,因為好似好多野都信我唔過,要自己親力親為。
可唔可以講多啲?想了解下,點為之Love language?你地既「愛既方式」具體行為或事情係指?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞