深夜限定心事台 (403)

1001 回覆
0 Like 0 Dislike
幫埋我
問題係人係有感情
佢地睇到會唔開心
我覺得某程度上正苦搞到社會咁嘅田地當然有責任
但社會風氣都係元兇之一
社會風氣又係點走出黎
就算08北京奧運,鬧政府係少數嗰陣嘅高登
都會有呢種網絡欺凌嘅風氣
【HK01死全家】致年青人 - 慎防中共網絡降頭術
https://lih.kg/1301960

好文推介
我個人理解啦
係由一班人將一種原先好小眾既"文化"發大黎搞
咁個結果都係得3種可能性而已:
(1) 愈發愈大, 影響緊社會上與呢種風氣對立既人, 壞結果就係造成惡意既極化; (2) keep住有呢種風氣, 雖然冇咩影響力, 但會分化到某一群體與某一群體之間既社會關係; (3) 或者呢種風氣會慢慢消失, 但unlikely, 因為社會既高度包容性比到唔同風氣都有生存空間, 除左依加香港既某類政治風氣

btw
我會覺得風氣一詞唔一定要用主流呢個形容詞去配搭
風氣可以係二元(通常係極化)或者係多元(可以有交合,也可以無關聯)
咁多元風氣其實可以同時係同一個社會/群體裡到發生
所以連登風氣雖然可能可以被稱為"小眾風氣"
但因為佢同其他風氣都同時出現係同一個社會到
你就算係第一段入面講既(1), (2), 或者(3)種都會影響緊人
其中一個可能性係關果種風氣既本質事
好多嘢想做好多嘢想學
會唔會二元嗰種風氣比較簡單易明,容易歸邊又夠極端,所以好容易發大。
最梗要都係社會大多數人有思考嘅能力,所以唔會俾呢種二元風氣影響到,咁個問題我覺得都係返返去教育到。
但我諗梗有無一啲情況係可以apply到二元分立,而又合理。
但二元論係現代社會, 係會出現一種類型約化主義既傾向
即係佢將唔同類型既野分開A或者B
就好似將全世界既食物分做生果類同非生果類咁

佢係易明既, 就好似正與邪咁, 但唔能夠反映出當下社會既複雜實況
人民鬥人民係好屈機既統治手段

當大多數人仲喺二元對立呢個思想陷阱入面
基本上唔洗所謂pr出手都已經自己鬼打鬼
就係因為易明,所以受歡迎,因為佢可以發揮到人類嘅惰性(唔使諗)
但係可以點令到人脫離呢種惰性
你岩

基本上我依家睇連登嘅熱門post
係冇人民鬥正苦
只係好多堆社會人彼此批鬥緊
諗野你要用腦諗野嗰刻就係抗衡咁懶惰啦
但我想問嘅係要令其他人都係咁
調整唔到自己心態唔建議上連登
所以點解政府由得連登唔搞

因為已經變成最大批鬥平台
你上deep web會唔會話deep web啲野太過份好無道德底線
我心0受傷牙屌你老濛
想吹水
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞