有冇山羊座巴絲吹下水 (82) 之 前樓豬已成迷羊黨

1001 回覆
4 Like 9 Dislike
鎮樓神圖

山羊女優點:

山羊女實際, 唔港女, 有責任心, 傳統得嚟又會工作上進
勤力得嚟又細心, eq高唔亂發脾氣
易氹又唔花巧, 唔洗咩每星期一驚喜
剩係想另一半lead 自己, 做背後嘅女人
做老婆一定會打理好家庭

同山羊女相處留意地方:

見到佢唔出聲冇表情就唔好繼續講
講道理唔係問題, 唔好用挑機辯論質疑嘅口吻
CHUR 都唔係問題,但可以坦白少少講點解你chur
(例如你好緊張佢所以先咁)
講過嘅嘢要記得, 應承過嘅一定一定一定要做
唔好講大話(然後又以為佢唔知)
讚佢多啲,佢可能冇乜反應但其實好受

仲有
千祈唔好喺山羊女做緊正經嘢嗰陣阻住佢,或者質疑佢係咪真係做緊正經嘢

都係嗰句, 見到冇表情就要小心

山羊男缺點:
又唔主動又扭擰又自卑又多要求, 大男人但唔敢出聲
有問題又剩係收埋唔講
剩係想搵個完美方法去解決問題
唔想做衰人唔想得失任何人事
唔敢因為1% 機會去冒險, 所以乜7都唔做
最大問題係自己又搞唔掂,脾氣心情唔好又寫晒上臉

煩過西咁被動,要女方做到出面佢地先會敢郁
山羊男所謂嘅主動只係坐埋少少,message 覆得密少少
望個目標多少少

呢種性格到拍拖都會持續
唔好期望佢其他嘢都會好主動
佢地9成時間剩係想做自己想做嘅嘢
其他就係花時間諗到底彈出定彈入好
個腦諗9萬8千個可能性, 然後乜7都唔做

另一個山羊男缺點係
明知呢個係缺點,但都會說服自己呢個只係自己嘅特質
然後繼續做同一樣嘢
希望有一刻運到會有唔同結果

自卑又自大
自卑係成日把口話自己好差, 人地讚佢地都妄自菲薄
自大係其實個心入面覺得自己全部都做得好啱睇法好啱

老老實實, 如果絲打自問係好鍾意M 男
要乜都話晒事
會鬧男友嘅話, 山羊男可能啱你地
但心血少好似我咁剩係想搵個MAN嘅男人
就遠離山羊男算啦

真人係做出嚟畀自己睇
滿足自己掌控傾計節奏同題目的能力
同埋覺得面對面傾計要回應係基本禮貌
自己對自己嘅要求嚟

返到屋企咪覺得唔急住要應機咪唔應
通常要燒到埋身唔應唔得先會應
EG 知道唔應就會失去,或者唔應就好大後果可能要花一個星期去氹你
唔見棺材唔見眼淚

同時間佢唔想畀你掌控到喺屋企做嘢嘅pattern
好似喺度做"自己嘢"都要應咗你先咁咪冇咗佢自己"空間"
但咩係"自己嘢"可以只係攤喺度碌連登乜7都唔做 (吹咩)
到你溫和問佢點解唔應你,就會有千百樣個理由
- 因為想專心做"自己嘢"
-唔鍾意覆機
-想你有自己空間
-覺得大家感情唔應該建立喺呢啲度
但講到尾都係:屌唔覆你你都係繼續喺度㗎啦咁做咩要覆?

接受唔到自己能力其實比自己想像中低,一定係其他人問題

新增:
不主動 不抗拒 不負責

山羊男優點:

常見問題

1. 羊仔對我好好,係咪鍾意我?
中央暖爐唔覺意暖咗你又當人有feel?

2. 羊女點追?
佢放你入眼內再講

3. 我馴唔到我隻羊仔,點算好?
牧羊馴羊絲:往死裏打

4. 點解羊仔同我傾傾吓就唔理我?
傾一排,諗諗吓都係唔要,好合理
承諾好閒姐,口講乜都得

5. 承上題,羊仔嘅承諾可唔可靠?
生羊:隨口講
熟熟地羊:唔會隨便許下承諾,做唔到就唔講出口
利申 溝女果陣乜都夠膽講,溝到之後先算

6. 羊叔好正,但佢好似當我小妹妹,點算好?
首先年紀大唔代表係熟羊
年紀差距大對現實嘅山羊嚟講確實係一個大問題
除非佢唔知點解忽然好enjoy有後生女陪自己,鍾意有活力,或者有啲過往經驗令佢想湊下女
不過佢地怕麻煩多,鍾意女人主導
所以多數都係唔想煩

7. 羊仔成日唔搵我
羊仔點會主動

8. 馴羊心路歷程
點馴羊->>>遠離山羊啦->但我真係好中意佢->>仆街唔好喊->>真係仆左街

詢問表格:
自己星座 (男/女)(如果係羊仔可以出番去):
對方星座 (男/女)(如果係羊仔都係可以出番去):
你有咩疑問:

評價:

羊仔請講低自己有咩缺點再講嘢

多謝合作
我們最好的樓豬你安息吧
現任樓豬都病入膏肓
冇錯
你地呢d迷羊黨
4個鐘食左兩次藥
啲藥一定好好味先係咁食
你地24小時吊鹽水咁食添啦
留名 恭喜大貓中毒
羊女係咪真係相對咁好
牛腩煲
暫時未遇到過羊仔
Lm
最近沉咗船 對方係羊仔 自己係天蠍 想問夾唔夾
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞