80後夫婦唔租屋唔買樓 一年搬3次酒店月租2-3萬 現住600尺維港海景房

479 回覆
467 Like 29 Dislike
...
當很多香港人仍在躊躇應該買樓還是租屋住的時候,已有人過著不斷遷徙,像去旅行般的遊牧生活。日本近年流行Address Hopper生活形態,指一些沒有固定地址、每星期甚至每天更換住宿的遊牧一族。外國亦越來越多人實踐「數碼遊牧」(Digital Nomads)生活,指一些毋須在固定工作場所及能彈性工作的人,背個背包、一部電腦,便能邊賺錢邊遊走不同國家。香港亦有人開展「港式遊牧」生活,有人拖著行李不斷搬Airbnb;有人搬離屋企長駐Hostel,享受群居生活。這一集,先是一對決定不再租屋,帶著兩個行李搬進酒店、開始本地旅居生活的80後夫婦的故事。

Cammy和Brian兩年前結婚,由拍拖起至今同居逾十年,二人一直堅持租屋住,「買樓絕對困身,一個首期起碼100萬,但最後房子只是個債務。」租屋逾十年,二人去年於將軍澳住所的租約結束,多年來遊走於不同區的他們未想到新單位落腳點,碰巧疫情下有些酒店推出長住package,就開始考慮長住酒店的可行性。
...

https://www.youtube.com/watch?v=s9CDgW57lP4
Asset 解讀做 liability …

先真
諗起每次要搵銀行轉地址就
十年租樓會唔會仲多過一開始個首期
估計俾酒店地址信用卡都做唔到。
佢地鍾意啦
個個買晒樓邊度搵租客?
唯有靠親戚地址
呢d仆街擺到明等遺產
佢地好有錢
淨係聽都覺得煩
可以用屋企人屋企

如果唔理資產升值 其實無問題
住酒店/serviced apartment仲乾手淨腳
不過如果開關後酒店加價 到時又要搵地方搬
Full pay 買就係資產
借錢買就係債務
一句講晒,唔生仔乜都得
可以同時有資產同債務
佢地本身租樓住, 只係換個名目姐, 咪由得佢地chill返幾年囉, 
最緊要自我感覺良好, 同埋準時交租
無增加cash flow既都係債務黎
真係有富豪係長住酒店,最出名個位就係半島酒店個阿婆住左幾十年。
當請菲傭加住600呎,其實都ok
唔生仔,真係無所謂
韓蛇至冧呢d夫婦
我揸車宜家啲天氣開吓窗吸下新鮮空氣
佢間酒店房開唔開到窗
唔想冬天都要涼冷氣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞