[University of Stress and Tension] 除咗CGA爆3.6之外有冇其他途徑入CS?

55 回覆
0 Like 28 Dislike
是咁的,巴打今年讀緊UST engine year 1
因為我剩係諗到學寫prog之外,就唔知自己揀咩工程讀好
所以今個fall sem剩係讀12 cred (完全跟曬pre-reg)
讀緊Lang1002i, Math1013, Phys1112, Comp1021
但係要上CS聽講CGA好高(大概3.6)要刷best 24 cred嘅話差唔多要科科A-
啱啱考完midterm,覺得自己要科科A-真係好高壓力

所以嚟問下除咗靠year 1嘅CGA之外,仲有冇迂迴啲嘅途徑上CS?

利申:目前打算winter sem補返3至6 cred,同埋spring sem 讀18 cred
亦有可能aim CGA冇咁高嘅CPEG(聽講3.1就上到)對我嚟講衝grade冇咁大壓力
aim cpeg算啦,真係想入cs又唔介意晒多1/2年既可以asso升上去,升上cu/ust cs都易過ust校內同人鬥
年年都見一車車engine fm學期初雄心勃勃要入cs 然後學期中就會見到呢啲po 唔係話cpeg唔好 但係如果之後淨係想做software 學啲ee野係完全無用

所以咪話科大垃圾 一間大學咁多學位 寧願比一堆出去asso 然後收一堆大陸人印度人入黎搶曬cs major 然後由得local year1係到讀埋啲phys1112 mech1905啲垃圾 而大陸人鬼佬反而可以phys1001 chem1004咁讀弱智野刷爆你班傻仔 都唔明點解仲有人吹奏 憎撚死呢間U
Re jupas city cs
至於樓主過埋midterm就繼續加油啦 識啲人真係從開sem每日都讀完全唔玩就係為咗入cs
提提你winter year 1未必reg到科 開嘅科唔多同埋其實都幾爛吓 自己睇路
spring讀18你會更辛苦 確保真係handle到先好 我係你嘅話我會winter讀定spring sem math1014個啲算
如果到時真係唔夠gpa入cpeg/cs就quit U啦 唔好浪費時間 年中見唔少engine仔就係咁入咗ee/civl畢業出黎先知完全唔係路
建議quit跟住兩年副學士努力少少就可以直入Cs
我係科大post講過最少10次, 大家一定以為我講笑

asso入嚟係最撚容易
你有能力係ust有~3.0 + interview果陣係正常人表現
我敢講 肯定拎到 year2/3 entry offer

不過入到嚟都係chur嫁啦
除非你唔介意gpa低過3
我真心建議大家quit咗佢

唔係晦氣說話
而係you deserve much better
Bootcamp算啦
咁辛苦為乜
讀死你呀
asso入係直接cs major
不過揀都唔撚係揀科大啦

除非你想入嚟輕鬆mode 睇d year1 suffer
Ive都得 你係代表性人物
為咗避免呢嗰情況 我揀咗city cs 唔洗驚讀唔到
話說MATH1013同PHYS1112幾時知個midterm成績?
我諗緊寧願犧牲少少GPA去玩U-LIFE,唔想遲早去LC大叫
如果唔想chur 嘅reju poly computing啦
讀嘅野都差唔多
唔想做狗做咩要讀UST
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞