點解呢科同五寶差唔多 收分又低咁多,但冇咩聽人提過?

50 回覆
5 Like 13 Dislike

Best 5 : 23.6

五寶Best 5 : 27, 28up
Nursing 都要25

入到去可以選讀P&O(義肢矯形)
而POLY 係香港唯一提供P&O課程嘅大學,東華都冇份

每年只收24個,唔驚飽和

人工:

同五寶一樣樣

係咪驚比人知拉高個分?

有冇Ching讀過?
義肢矯形學是一門冷門學科,本地僅有香港理工大學 (下稱「理大」) 的「生物醫學工程 (榮譽) 理學士學位」課程,提供相關專業訓練,是義肢矯形師入行的主要途徑。
學員於首兩年會接受基礎的工程技術、醫療科學 (如解剖學和生理學) 訓練,學習生物電子學、生物力學和電腦編程知識;繼而在第三、四年選擇專攻「義肢矯形學」或「生物醫學工程」。修讀課程期間,學員需到理大工業中心接受培訓及到醫院義肢及矯形部或生物醫學工程相關機構實習。上述課程獲國際義肢矯形學會 (ISPO) 認可為一級專業課程,選讀「義肢矯形學」專業的畢業生有資格參加 HKSCPO 的認證考試。

目前本港有約 150 名義肢矯形師,9 成任職於醫管局

理大每年約培訓 10 名義肢矯形專業本科畢業生,是否能應付社會需要?相對於外國的義肢矯形師與人口比例為 1:40000,香港的比例稍低,暫仍能應付服務需求。「不過,面對醫管局醫護人員退休潮、未來本港人口老化加劇、私營醫療復康服務不斷擴展等因素,預計或會為業界造成人手壓力。」
目前本港有約 150 名義肢矯形師,9 成任職於醫管局

理大每年約培訓 10 名義肢矯形專業本科畢業生

咁你咪諗下囉, 即係醫管局得135個位左右
但係一年10個, 唔通做14年就退休咩
佢唔開新位你咪食屎?
但其餘五寶poly+明愛東華都百鳩2百個,點解大多數都入到醫管局做?
可能義肢矯形呢科唔係真係咁缺人

睇翻PolyU Bio Med Engineering畢業生資料,原來每年都有1/3既畢業直入HA做義肢矯形師,其他畢業生一係私院做,一係去醫療器材店做。

個人覺得nursing前景好過呢科。

https://www.polyu.edu.hk/sao/cps/career-services/about/publications/10-career-services/358-faculty-school-reports-2019#faculty-of-engineering
你唔早啲問?
你唔問我點知要講?
呢科點講都係半個醫科
又醫又工程
第時做醫生又得,入政府做七皮工程師又得

宜家d醫生都自身難保啦

https://www.thestandnews.com/society/%E7%AB%8B%E6%9C%83%E4%B8%89%E8%AE%80%E9%80%9A%E9%81%8E%E9%86%AB%E7%94%9F%E8%A8%BB%E5%86%8A%E4%BF%AE%E4%BE%8B-%E6%94%BE%E5%AF%AC%E5%BC%95%E5%85%A5%E6%B5%B7%E5%A4%96%E9%86%AB%E7%94%9F-%E9%99%B3%E6%B2%9B%E7%84%B6%E6%94%BF%E5%BA%9C%E7%84%A1%E8%A6%96%E6%A5%AD%E7%95%8C%E5%8F%8D%E5%B0%8D

立法會今日以 39 票贊成、 1 票反對,三讀通過《2021年醫生註冊(修訂)條例草案》,
免試引入非本地醫生 須公營機構工作 5 年
新例生效後,為引入非本地培訓醫生增免試註冊途徑,非港人專科醫生將可申請特別註冊來港執業,他們只要在本港4間公營醫療機構工作5年,並持有認可的專科資格,不論是否香港永久性居民,均可申請特別註冊,其後再於公營醫療機構工作5年,便可申請正式註冊。另外,合資格醫科畢業生如未完成海外實習、亦可回港參加執業資格試;而有限度註冊下的醫生,無需符合委員會的認可醫學資格,亦可銜接至特別註冊
fg點都唔會低過50k gaw
正喔 條path同五寶差唔多,如果政府肯開多d位。
可以收到成個系既學生 可能就係第六寶
邊到嚟噤多義肢俾佢地?
除咗義肢,矯形eg拇指外翻、脊柱側彎、扁平足、鞋墊都關佢事
因為有伏囉
之前咪有人講過淨低個d 入唔到HA 就做sales
有冇諗過physio occu其實可以override lee d role
所以最重要都係得返義肢矯形
不嬲都可以overlap,physio ot 唔想做咪俾佢地做

physio ot要做既話 佢哋就冇得做
1年請10個左右
即係你要 10 over 24 (top 40%) 先做到P&O(義肢矯形師)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞