有冇讀Berklee既巴絲?

23 回覆
0 Like 0 Dislike
小弟最近想apply Berklee既graduate program
有冇巴絲依家or之前係嗰度讀書?
可唔可以分享下
香港讀音樂嘅少,讀音樂讀到 berklee 更少。宜家仲要佢有上連燈答你問題……
想搏下有冇
連登仔博大精深 實有人讀過既
幫推
你係想學pop music定 classic?
Classic出身
有玩開electric guitar想向pop嗰邊發展
自知classical應該都冇乜出路
電結玩pop讀MI算啦
老老柒柒
電結真係玩得唔出色
純粹對電結好有興趣想學更多( eg 整結他、tune聲...)
當然sound engineering都想學
始終第時想係呢方面發展
但MI出路會唔會比Berklee窄?
MI同Berklee呢兩間都係出名學pop music
不過係教學資源方面Berklee會比較優勝
出路其實睇experience多過你邊間學校
因為Berklee部份人都會中途drop out
寧願直接去studio實戰攞經驗
所以你如果係想發展sound engineer呢條路
主要你都係要record多啲mixer, make connection
我本身major鋼琴
結他都係識皮毛啦
諗緊有咩方法可以maximize自己既長處
我估都係向production方向發展
讀uc berkeley ok?
唔好玩鳩我啦
Skill呢啲Berklee大把時間你學
練下mixing同學下用pro tool呢類software
開始熟落嗰陣就試下幫身邊都係玩音樂既朋友或者係live show做recording,呢啲一定要儲
你本身有樂理知識都已經叫好既開始
咁你不如揀MI,campus又係LA
你搵studio都易好多
去MI唔係電結major會唔會好蝕抵
雖則我對電結有興趣即
但係我鋼琴先係強項
咁點解你唔直接major music composition
我自己都仲探索緊
身邊又冇人有相關經驗
同學嗰啲全部都係古典出身
師兄結果有冇讀到Berklee 呀?
但我上網見到好多外國人話MI 架degree 無咩其他地方承認
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞