黃妍Cath討論區(12)|新碟 九道痕跡|即將推出「極速」新歌| 還有你 劉君冬|還製作 極速歌

1001 回覆
9 Like 0 Dislike

兩個月亮 / Cath黄姸

作曲:黃妍 / 林易祺
填詞:王樂儀
編曲:林易祺 LNiCH@VH
監製:Adrian Chan / 林易祺 LNiCH@VH / Edward Chan

猜想 誰望到異象
等到 月亮背叛太陽
人類背叛鐵牆
行近了就遇上
所有異常

誰哀傷 誰又狠心踩一腳 其實過份脆弱
不敢找新方向
逃避著面對世間
有傷

我跟你 向著天上
放低舊人的槍
就會擁抱著
就吻著 纏綿地吻著
人是救藥

我跟你 趁未天亮
要找月圓一雙
就會相信著
在變樣 時代在變樣
為更多妄想

神與人與物一樣
也藏起靈魂一雙
為了解世上
在變樣 更閃爍

http://www.metroradio.com.hk/997/Program/ProgramDetail.aspx?ProgramID=65bb2113-6769-48cf-aa00-3afb8fc02185
簡介
整個世界歷經多重轉變之後,資訊繁多混亂、生活形態截然不同、人們的情感愈來愈複雜難解,周邊的事物愈見陌生。然而,我們不敢奢言進步,卻發現,生活愈來愈疲累、意志愈來愈薄弱,甚至愈來愈少力量去關顧彼此。

兩個月亮,是村上春樹的作品《1Q84》當中的意象。當我們抬頭看到兩個月亮,就會發現內心的各種面向。借用他的意象,希望在世界連場變化之中,我們依然看到大家多樣的面貌,擁抱彼此,抵抗孤獨。我們會等到出現兩個月亮的那個晚上。

《兩個月亮》由黃妍與台灣樂團Vast & Hazy的林易祺作曲、王樂儀作詞,Adrian Chan 監製。音樂鮮有由編曲開始,再從當中氣氛延伸創作旋律的部分。而黃妍亦以新唱腔演繹,為大家揭開一個通往未知的美好黑夜。

首歌啲詞短到 完又完得怪雞
初初覺得消失的人係咪都少詞而唔派
呢首仲撚癲
VCCC'
咩structure嚟
黃妍夠膽著呢啲吊帶背心裙先好畫出嚟啦好心
最後果段其實個feel似bridge 但對岸無野接住既 唱完直接跌左落谷底 都戇撚鳩
消失的人唔算少歌詞
起碼結構算係完整
派埋啲甩皮甩骨既歌走去爭獎 如果碎念要咁樣慘死黎讓路比你既話 你真係一件不折不扣既八婆臭閪
最尾嗰段真係勁戇鳩
無啦啦完柒咗勁突然
係咪佢電腦壞撚左 未柒寫完又夠鐘出歌 算啦 串兜唔撚到 首歌台灣寫既
好心條台狗放過黃妍啦 香港樂壇唔係咁樣run架
更閃爍之後 如果正常既話似係加段結他solo聲變奏再唱多次副完係完整啲 依家擺明玩野 懶係要整啲出黎標奇立異去話比人聽佢好撚特別 佢係咪有PDHD反社會人格障礙呀
暗黑妍
幾時去濫交攬仔
消失的人好好多
真係谷鳩氣 有好野唔用
睇返份詞其實都麻麻
未到樂儀應有水準
睇完都唔知個主題係乜
同佢以前嗰啲都差幾遠
可能首歌短得滯唔夠位佢發揮
其實幾時先肯找其他人填下
不斷搵死同一個人寫既話只要一步步行左入樽頸
條女應該驚咗第二個人又挖佢
所以唔會搵其他人填
唱作歌手please
佢而家咪話自己係唱作歌手囉
唔知條女今晚幾點開live???
定佢已經唔記得咗???
冚家剷佢老味條裙都唔撚係吊帶嘅喂
其實都無咩所謂 但啲姿勢可唔可以強勢啲 唔好咁自戀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞