iPad Mini 6 (仲未買到) 討論區(8)

1001 回覆
5 Like 6 Dislike
部iPad原來唔係full screen

仲有黑邊咁大條
點搞有成50gb系統資料
據聞重開機會現真身
終於成功入手紫色
overall 部機係幾值得入手
但係有兩方面要彈吓
第一:個啫喱mon喺有啲情況下都幾明顯吓
我自己就覺得最明顯嘅時候就係睇漫畫
好明顯睇到左右更新有delay
反而普通上下網或者電子書又唔係好明顯

第二:ipados 15對60hz嘅支援真係好差
自己有部ipad pro 2018做對比,120hz嘅系統動畫真係差好遠
尤其係拉去右邊app drawer 嗰下好明顯feel到ipad mini 係lag

另外,唔知係我自己問題定點,係screen setting完全一樣之下
Ipad mini 6明顯黃過 ipad pro 2018
睇嚟用開120hz真系返唔到轉頭
主要係ios 同ipados 15真係好差
以前仲有部ipad mini 3同ipad pro 2018一齊用個時
就算個spec差好多,個落差都無咁大
有120就唔係呢個價了,蘋果唔會咁做
mini唔會放最新既好野落去
21號係成都發車 到今日仲未有update
之前有講過呢啲問題
大把人好似護花咁衝出黎話ipad mini唔好要求咁多
但我只覺得2021既機唔應該咁差 可能我expectation太高
我反而覺得software 真係要屌吓
無理由為咗推120hz而搞到原本60hz都好順嘅動畫效果變到最新一代嘅chip行60hz仲lag過3年前嘅2018 pro
係apple+新機post講壞話
預咗一堆人衝出嚟
自己身為用家知咩事就算
咁我諗屌ipados 15廢就應該冇人會衝岀嚟護航嘅
你既comment都講得好公道,而且好清楚自己買緊咩spec既機,iPadOS 15同Jelly mon前面都有人屌

唔似有d傻鳩話唔捨得俾$6千幾買iPad Pro,$4千銀買左Mini返黎就就屌佢冇120hz
同意,係連登只要想理性討論就會話護航同打手
咁買個時都應該明白不嬲都一分錢一分貨
我嘅要求好簡單
就係上網睇吓書同漫畫
jelly mon我自己就接受到
但係唔該gay cook比返個正常60hz體驗我
d人會話大陸pad二千幾銀有90hz好抵,然後拎呢把尺黎度
講左九千幾次Mini係入門level又會同你講$4k幾銀唔抵

iPadOS 15廢係真,初初到手15.0真係窒到,完全唔相信係A15表現,而家up到15.0.2先叫好少少少,但比起同樣行A15既iPhone 13,iOS就順好多爽好多
我覺得不嬲ipad mini都唔會係首要同性價比高嘅選擇
要性價比一係就入門ipad,一係就屌米個部
呢到好多人都係有部ipad pro嫌重先買
咁正確黎講Apple都唔係要性價比既選擇

入門iPad又會厭冇A15又冇120hz架

買左一個月已經半封塵
巴打你本身有用其他ipad?
我都係,屌。。。
無,屋企果部mini2
本身買黎返工放工睇片打機
結果收工好攰又唔想孭就無攞
而家都係屙屎先睇下片
平時用電話都夠

買唔到個班人就會負皮你買到 仲打破佢地想買既念頭
買到而用緊個班人就覺得佢地自己無買錯 係我地唔應該數臭啲缺點
有啲一出新機用都未用就話新機好新機順打哂飛機咁
又話好多野未優化未搞掂 人地apple當你地班用家幫佢地debug咋
其實係
mini個size用用下會發現有時其實拎手機都睇到野打到機相差唔太遠
就唔會想下下放低部手機又專登拎部mini出黎
數臭唔緊要,合理就得
iPad OS窒,Jelly mon都有人數,我都有一齊數臭

但你我就特別記得

好似你咁明明想要120hz,話iPad Pro貴,跟住走去買mini 60hz然後話唔順,用一隻slam dunk game窒就否定A15,唔只一個巴打同你講等隻game update,你又話我唔會等優化架

冇屈你,你個post自己講既
Lenovo Pad Pro 2021 小新平板
https://lih.kg/2729416

正如我買iphone 13 mini我就唔會屌佢點解冇120hz既
因為我好清楚自己買緊咩level既野,你呢?

有時用連登講apple野真係好慘,想理性討論下,只要對方聽唔入耳就會俾人話idog護主乜柒,完全唔會跳出黎睇返人地講乜既
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞