[紅酒] 覺唔覺意大利酒好蝦新手飲

35 回覆
3 Like 5 Dislike
意大利野平就平
但D區睇到亂到仆街
提子又多到痴線

有冇ching教下點選
見到DOCG
Barolo barbaresco Amarone實冇死
Brunello得唔得?
Of course, 呢個咪DOCG評級最初五款其中一款,我冇寫晒姐
今日我射咗三次
意大利抵飲啲定西班牙抵飲啲?
不相伯仲啦
薩利亞啲紅白得唔得
飲過一啲但唔多
都係偏向法國酒喜歡啲
利申:未有三高前都有飲下而家冇飲
算係價錢friendly
法國酒問題係價錢偏貴
除非飲南法

正經飲Bordeaux blend一支正路都要400+先正常
100幾果D煮食用...
係,要睇地區估咩提子
少啲認識都唔得
Spain 除左Rioja 之外仲有咩好飲…..

Italy 真心多regional grape 試,好多驚喜,white 有時真係百零蚊都好好飲
依幾款要開好耐
好蝦新手
開唔好就飲真係哂左支酒
之前開支犀牛開左10個鐘都未開哂
同時間另一支barbarseco 已經高峰
所以新手唔識開好大機會令一餐dinner 失色
好難記...
勁多區wo
10個鐘咁誇
上次飲支Brunello 4個鐘就開哂
你都岩...飲來飲去都係Tempranillo

意大利飲起上來仲癲過法國
D提子多款到痴線
勁多組合
有冇隻好飲嘅Pinot noir推薦
意大利提子好難估
好似regional grape 都80幾種
好多讀都唔識讀
前幾日試左trebbiano 飲落成枝bur 白咁,正到
支犀牛Bottle breath 我估起馬15hours up
無落decanter 因為試過玩老酒落decanter 成枝玩撚完
Brunello , amarone 4hours 差唔多
早排試左支ruche 提子
茶葉味好出好特別
其實意大利酒既歷史比法國更加長遠, 個人覺得性價比更高, Tuscany 一大堆正野, 出名既brunello di montalcino 都唔太貴, 呢區既葡萄主要係Sangiovese, 新手都可以試下買DOCG, $250-$400 都已經買到質素唔錯的, 個人覺得好易飲得出果種桶香同香草味, 單寧柔和新手都唔會覺得難入口。
New Zealand
個人感覺

意大利 $100 = 法國 $2-300 質素
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞