耳廔管手術

12 回覆
0 Like 0 Dislike
有冇朋友做過呢種手術?
家人已成年
隻耳外面不斷發炎含膿
我建議要做手術但係唔聽
怕做完手術都係會再復發
或者比之前情況更差

大家有冇乜嘢建議
有冇問過點解唔肯做?係咪擔心做手術會影響到之後嘅聽力,抑或純粹聽到要做手術就驚,所以唔想做
Sorry 巴打啱啱眼殘,見到原因
想知醫生有冇建議要做手術先?
發緊炎個陣要食藥先,但之後要做手術切咗佢嫁
唔切會反覆發作,不如一勞永逸切咗佢
佢而家係自己放膿
隔咗一陣又再含膿

有冇人有同樣情況已做咗手術?
佢係想問其實係唔係好多人都有呢個問題?
唔好自己唧啊,會令佢反覆感染搞到軟骨受損
用乾淨嘅水抹下表面就ok
其實如果唔係好嚴重嘅話,食抗生素就ok
最好梗係睇醫生評估下啦
我耳珠成日有膿 係咪樓主呢d
佢個位置上多少少
YouTube查"耳廔管",類似咁樣的東西
有冇做過的朋友可介紹及講下點做,大唔大傷口

https://youtu.be/GbgkCe_6SMw
佢係睇過醫生(普通科),只比D藥食
好快又發番

佢一時時,以前可以好耐都唔發
但最近一含膿又停唔到
有冇手多去搞佢?
因為發緊炎,所以會先開抗生素
等佢好返之後其實要再去睇多次醫生,等醫生評估需唔需要切咗佢
依加含膿又唔處理可能會導致蜂窩性組織炎,好麻煩嫁
掛ENT睇睇啦,有必要嘅話真係切完就冇事,依加唔理佢只會不斷惡化
打Preauricular Cyst Excision有好多手術片可以睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞