譚得志被控煽動 陳廣池屢質疑辯方專家報告 稱魚旦革命「係食環控制引發,定預先安排都唔知」

14 回覆
3 Like 11 Dislike
人民力量副主席譚得志(快必)被控發表煽動文字、煽惑他人參與未經批准集結、在公眾地方內擾亂秩序行為罪等 14 項控罪,案件今(19日)在區域法院續審。辯方專家證人、港大語言學教授梁曉姿接受控方盤問,期間法官陳廣池多番質疑梁曉姿的報告內容。當中,梁曉姿在報告中提到 2016 年的「魚蛋革命」,是由食環署對小販的控制所引發的衝突,陳廣池質疑「到底係食環控制引發,定係預先安排都唔知」。

另外,今早審訊期間,旁聽席有人疑特意大聲咳嗽,一名男子在法官陳廣池追問下,主動承認並稱咳嗽難忍,最終被法官逐出法庭,並指令:「既然佢(該男子)唔舒服,忍唔到咳嘅話,我而家頒令佢唔可以再進入法庭」。(另見報道)

控方署理副刑事檢控專員周天行,今針對梁曉姿的報告作出盤問。梁曉姿在報告中提到 2016 年的「魚蛋革命」,指「這是一場關於農曆新年期間賣街頭小吃的小販衝突。雖然衝突引發暴力並導致拘捕的情況,但該衝突的成因是一個社會問題,由食物環境衞生署對小販的控制引發。」對此,陳廣池質疑「呢句都有問題喺到」,指事件「到底係食環控制引發,定係預先安排都唔知」,直指梁的報告使第三者有「偏離」情況,「係咪咁發生都唔知」。

陳廣池建議梁曉姿「可以(寫得)中性」,僅交代 2016 年曾經發生過這件事即可,毋需說明為何會發生這件事。梁解釋,她的用意是想指出「革命」一詞,最先由西方媒體帶起,並非示威者「拎住 Banner 話自己發起革命」。

此外,陳廣池又指梁曉姿在報告中,花半頁引述某報道於 2019 的街頭訪問,提及受訪者「劉同學」、「譚同學」對「光復香港」的理解。陳廣池表示「成日話報章,但有啲唔係報章,係網媒嚟架嘛」,並質疑「劉同學」、「譚同學」的出處,追問梁為何如此看重有關媒體。

陳廣池又指,專家如此謹慎,但受訪者「連個全名都唔畀我喎」、「劉同學係咪真係叫劉同學都唔知」、「係咪姓譚唔知,學生哥姐係唔係在職人士?(訪問中)5 個人係度,係咪真係5個人,定一個人扮 5 個?」

陳廣池指,作為專家報告,查證是重要和簡單一環,「點解你咁著重坊間人士的說法」,質問梁「你個答案係咩?」。陳廣池又稱:「作為專家,仼何一個傳媒人士,我第一件事睇源頭係咩,『譚乜乜』都唔講喎,你又大幅引用,我就覺得好奇怪。」梁同意「唔理想」,陳廣池追問「乜嘢唔理想」,梁表示街頭訪問無法證實受訪者身分「係唔理想」,但解釋由於她無法返回兩年前,親自和街頭人士訪談,故只能引述當時的報章報道。

https://www.thestandnews.com/court/%E8%AD%9A%E5%BE%97%E5%BF%97%E8%A2%AB%E6%8E%A7%E7%85%BD%E5%8B%95-%E5%AE%98%E5%B1%A2%E8%B3%AA%E7%96%91%E8%BE%AF%E6%96%B9%E5%B0%88%E5%AE%B6%E5%A0%B1%E5%91%8A-%E7%A8%B1%E9%AD%9A%E6%97%A6%E9%9D%A9%E5%91%BD%E4%BF%82%E9%A3%9F%E7%92%B0%E6%8E%A7%E5%88%B6%E5%BC%95%E7%99%BC%E5%AE%9A%E9%A0%90%E5%85%88%E5%AE%89%E6%8E%92%E9%83%BD%E5%94%94%E7%9F%A5
呢隻野又親自落場踢波
次次都係咁
然後如果屌佢唔中立要求換人
佢就自己判自己中立所以唔換
教專家做嘢
「到底係食環控制引發,定係預先安排都唔知」
魚革單案審完架啦喎點解仲可以質疑到
若果搵隻真狗做物證,呢條友肯定話自己做狗叻撚過隻狗
預先安排食環
原來早期都已經好多間諜入左政府
睇落辯方專家完全捱打
陳政治立場鮮明
堂堂港大英文系系主任
都俾個官撚
https://english.hku.hk/people/Faculty/51/Professor_Janny_Leung
大律師公會班人消失哂
有法律定調咩?陳狗官!你係咪想搞獨立調查委員會?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞