其實SSL Certificate Authority算唔算係無本生利嘅行業?

11 回覆
6 Like 5 Dislike
如題, 其實SSL Certificate Authority算唔算係無本生利嘅行業? 一張正正常常嘅DV SSL Cert 要千幾蚊一年. 有冇人可以講下點解佢哋簽一張certificate可以收咁多錢 ?
因為大家都信佢
咁開頭呢啲咁樣嘅SSL CA公司點樣令公眾信佢?
好似有相當大部分錢去左issurance到
有鑊可以叫佢食
以前我叫間公司用 let’s encrypt,間野免費都唔肯用,咁無計喇;

好多公司覺得畀錢係穩陣啲,但係無諗過用緊既open source,全部係免費
EV cert
用let's encrypt咪得
或者自己gen cert再用cloudflare cdn cert
不過如果公司驚資料比cloudflare睇曬就唔好
呢個係公認信用問題,cert自己gen都得,只係其他人唔識認彈untrust,咁有乜用
比錢有保險wo
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞