隻貓隻腳咁,係咪正常?

19 回覆
0 Like 1 Dislike
我隻貓前掌係咁

其他貓係咁

我驚我隻貓d 骨節有問題 因為佢都老啦,但佢無表現痛,所以想問下咁係咪正常
push
彎左
問問獸醫?
貓好忍得痛
正常 你果隻加菲貓嚟
美短黎
外八字
MK貓黎架
唔關外唔外八字事,我意思係佢踩地個腳掌面積好大。而其他貓唔係咁,有無問題呢
左腳一睇好明顯有問題
睇醫生啦
係囉 exactly
有冇影響行路 有冇改變步姿
一直係咁定突然咁
長期咁擺間中咁擺

只講左手 右手角度唔清楚,
可能係整親 可能係神經有問題 可能肌肉/筋鍵撕裂 可能關節有問題
就算冇事只係佢鍾意咁擺, 都建議check下
行路步姿正常, 之前無留意,最近先留意到彎左,長期都係咁擺, 右手都係咁

如果佢平時係比你搞手腳的話,
你可以試下摸下佢手掌, check下手指手心有冇痛/有冇傷
再慢慢摺埋/展開d手指骨睇下伸展範圍正唔正常,
有冇痛既反應
之後同樣係手掌對上個個節關節check一次
可以既話check埋手肘同膊頭
痛應該會叫/縮/收手唔比你掂等等

如果幾個位都check完冇乜特別既話,
1. 攤低隻貓, 捉住手指輕力將離地個隻手拉走睇佢識唔識收番, 兩邊都做
2. 試下抱起佢兩隻後腳 慢慢推前, 令佢用手行路
睇下佢行唔行到同埋係唔係咁樣摺住行

隻貓而家咩事都冇既話未必會咩反應
但有咩特別既話你可以睇醫生時講
感謝c hing 詳細解答
沒問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞