老老豆豆,係屋企寒酸先會鐘意staycation

685 回覆
2240 Like 538 Dislike
佢話2000尺好細
我覺得間唔中去下又冇所謂
就算屋企幾大
始終出去同係屋企個感覺係唔同嘅
好多人可能覺得係屋企會有壓力
見到啲嘢就諗起 供樓 家庭嘅壓力
咁出去staycation又真係全程玩
唔會諗起果啲壓力
咪話人父唔父幹
人地自己有冇錢都好humble
定你得果1分鐘 咁緊係唔底玩啦
細撚到我可以set 場玩remote car
好撚逼
無論係一家大細 一大班fd 小倆口子,staycation 最大好處,就係顛完唔洗執屋。

我試過約fd上黎我屋企玩,已經係叫外賣,大家食野唔小心跌落地啦,男士去廁所柯到周圍係啦。d人走哂已經係夜晚11點,我執埋屋已經12點令,沖埋涼已經成點。攰到仆街
酸到
點解會book咁細嘅房
香港人需要不斷尋求新鮮感同刺激感
屋企日對夜對, 豪宅都會悶啦
啱啱追po睇哂佢講嘢,差啲以為鐘培生走嚟連登串人

結果係買個400幾呎嘅單位仲要供,但串撚到仆街
我同老公今年結婚周年去咗第一次
最正係有幾餐食,又可以乜都唔做,o係屋企硬係會抹下嘢執下嘢
不過泳池限人數限時間冇得游水,同埋成晚掛住屋企d貓,唔係好痛快
去完呢次我地唔會好恨再去,除非好靚嘅酒店同埋靚房
間屋唔係自己咪要出去玩
公屋就緊啦,私樓有長輩睇住都會就住就住
香港地d樓開房門就見人
有自己樓既未結婚都會出去玩
結左婚既都唔知staycation黎做咩
兩個人去同屋企無分別,不如上游輪撚兩手,成班人去好似主要作用就係夾錢
真 鬼佬做就chill 香港人就on9
如果唔係打哂卡果啲 其實ok啦
好多朋友都會去
美國都有好多人staycation
唔係啲酒店股唔會升番哂
認真講我會喎,但我解釋唔到點解會

可能個心態係拎幾千蚊出嚟瞓下覺轉個環境食餐飯,又唔係真係諗住嘆到啲咩,純粹係一個旅行嘅代替品咁
你識得人少就真
大把中產有小朋友, 個個week staycation , 你識埋啲窮撚先會, 因為星期六日無地方去, 又無姐姐幫手,一無野做就去
當然住豪宅個班可能就真係唔會去staycation
但真中產家庭講緊月入10-20萬上下個批係超common
有幾餐食,可以就咁book自助餐
吹到好多人
果然係兒登 吹水鳩up當秘笈
如果佢有豪宅, 屋企有大廚有影視廳
真心抵畀佢串
但原來有巴打爆料係450尺
我覺得有冇錢都有人地選擇生活嘅方法
唔可以一概而論嘅
咁佢覺得無聊咪唔好去
但周圍話人地冇錢 一係話人父幹就搞笑
講真你笑人冇錢 最有錢嘅人一定係兒子女兒㗎啦
Even 好多女兒 生日都會去酒店 book個大suite party 㗎
唔一定會叫人去自己屋企
又或者都會去飲飲食食
真 你屋大 請一個都冇人肯做
佢地又好易學壞
佢依啲一朝得志語無倫次
冇錢又笑人窮
有錢又笑人父幹

第一秒淨係覺得佢出身一定唔會好得去邊個品差撚到

係屋企我終於知有個最大問題係咩係當你得閑嘅時候一撚定會做少少家務
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞