【求救】插頭拎出嚟嗰陣時太大力

240 回覆
1274 Like 18 Dislike
一講呢啲嘢,實會有人嘈交唔知點解

唔啱咪慢慢講,成班人小小嘢就發哂爛渣咁
水線位
關總掣直接夾出黎啦
買把尖咀鉗一野夾出黎咪得囉。果個位無電壓 如果平晒就搵支細細地嘅一支批慢慢撩開兩邊等把尖咀鉗有位置夾實條銅
熄埋食水鹹水喇,一陣水浸冷親就無謂

點知裝修佬點駁
係囉

上便地線插左,理論上 下便就可以帶電其實極危險
點解咁多人話無乜risk 只係買保險...? 唔係咁簡單吧?

利申 唔識電
你未睇過又知?
其實傾乜有依啲情況
又牙咬住拉出黎咪得,又絕緣
有啲人係咁
想人覺得佢好撚醒
做工程見唔少呢啲呢啲人
做果時大大聲話唔洗驚
仲要串鳩你唔識野
多數係無事既
但一出事全世界多撚謝你
假設淨係整錯呢隻 一開電已經即刻跳掣
當佢全屋都錯 一插電器
一係跳掣 一係壞電器/用唔到
樓主個情況一定唔係咁啦
line同neutral 就成日亂
正確安全知識 樓主pin this

電親可大可小 雖則佢係用嚟接地
但唔代表佢真係有跟足嚟做/後面有其他charge咗
冇risk又點會買保險
你改名啦on9仔
你估啱啱交貨啊?樓主一直用緊
錯嘅話全部都要一樣錯同埋會用唔到囉
帶風向咪咁黎 個個亂正皮 傻嘅又真係信

常識啦大佬
冇事嘅,一出事最多咪加速上天堂/地獄
呢啲係咪熄咗燈制就無電嘅理論?
熄總制都唔識就最好搵全資格持牌電工搞
雖然地線正常係無電,但為安全計都係熄咗對應嘅閘掣先好搞。 唔知/唔肯定對應邊個閘掣嘅,就直接熄大掣,一次熄咗全屋電之後開電筒做嘢。熄咗就唔使驚掂到啲唔應該掂嘅嘢。

熄好mcb掣(fuse掣/總掣)之後,用螺絲批剔開個蘇底左右2邊個圓型膠蓋。 開咗膠蓋會見到螺絲,開曬佢跟住可以成個面版攞出嚟。

攞開咗面版就應該可以好輕易咁攞返條銅腳出嚟,唔夠位發力就用個鉗幫下手。

搞掂就裝返面板同收返面板啲螺絲,搞掂曬最後先好開返mcb啲掣。正常就 job done ,無事了。

如果重開時因為之前唔知掂到啲咩而一開就跳 fuse ,就唔好再自己搞,去 揾師傅幫你 check 。 雖然可能好 minor 嘅原因而跳,但你因為唔知之前掂錯啲咩而跳嘅話,唔建議自己再整落去。
正常就咁扯就無野既
不過扯唔到要拆制面 就搵人搞喇 有人搞之前要小心 因為L已經開左
pin this
收皮啦白痴仔 唔係做電就死撚開啦 教錯人電撚死人啊
用推斷去判斷佢係安全己經係呢一行既大忌
你點知地線係真係接左地?
如果冇接地,姐係火線open circuit左,萬一其他電器漏電,地線就會變成220V
明唔明?
所以某國人做嘢都係求L其,仲屌返啲正常做法嘅人
日本人受世人尊重係有原因。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞