人越大越對中國傳統祭祀禮節反感

59 回覆
113 Like 12 Dislike
點睇耶撚
唔係個個屋企迫你信宗教
但死人拜神春秋二祭呢d就真係幾乎家家都有
AL...暴露年齡系列

傳統的嘢想跟咪跟~冇人逼到你~咁大個人~考得AL至少都成30歲~
喺進行不同的儀式時~其中一個功用係內化一啲價值觀(呢度就係慎終追遠)~並且凝聚集體(呢度就係宗族)~
唔同傳統係有時代意義~喺特定社會環境同時代下有其所發揮的功能~呢啲功能有啲已過時~唔拜山唔等於你已忘記你的祖先~拜咗都唔代表你幾有孝心...
我唔拜山都會諗起我外公~而如果唔係拜外公順路我根本唔想浪費時間拜祖先...識佢老鼠...
但喺保育的角度我都會做下~呢個就個人選擇來嘅~
守夜喺歐美到東正教國家到東亞都有,查吓funeral vigil, funeral wake
中國奴性重
中國傳統做好多野都係為咗催吉避凶,中獎發達,但做咗咁多年都係廢既,證明呢啲野完全迷信
1即係你都認同佢哋話「講錯某個名詞意義爭好遠」啦

2冇人係你肚裏面條蟲,唔知你講某個名詞嘅時候心裏面係唔係尊敬死者
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞